Casca de Reis
Amb José Vicente Galán
Ingredients
- 500 g d’ametla molta fina
- 400 g de sucre de llustre
- 30 ml de clares d’ou
- 100 g de glucosa
- 60 g de sucre invertit
Per al rovell dur:
- 200 g de rovell d’ou
- 140 g de sucre
Per a la glaça reial:
- 50 g de sucre de llustre
- 1 clara d’ou
- ½ llima
Elaboració
- Pastem les clares amb la glucosa i els sucres.
- Hi afegim l’ametla i ho seguim pastant.
- Ho deixem reposar dos hores.
- Coem els rovells amb el sucre.
- Batem els ingredients de la glaça reial.
- Estirem el massapà i ho farcim amb el rovell dur.
- Ho enrotllem i li donem forma de serp.
- Ho pintem amb rovell d’ou i ho enfornem a 250 °C.
- Ho decorem amb la glaça reial.
Una antiga tradició
Els orígens de la casca, possiblement, es remunten a molt abans de l'arribada de Jaume I. Al Llibre de Coch (el primer receptari imprés en valencià, de l'any 1520) ja apareix la recepta de la casca, encara que la seua identificació amb la festivitat dels Reis se suposa posterior al segle XVIII.
És una delícia a base de massapà que combina moniato o carabassa, ametla molta, rovell confitat i sucre, i que, segons la casa o el forn, se l'incorpora canella, merenga o ratlladures de llima o taronja. La casca de reis crida l'atenció per la seua forma de serp, o d’anell, sobretot entre els més menuts. De fet, la tradició marca que siguen els padrins els que la regalen als fillols el dia de Reis.