Cassola de Quaresma
“Presó i Quaresma, per als pobres són festa”
Moltes vegades pensem que això de no menjar carn és una cosa moderna i té més anys que la tos! Ens referim a la Quresma, que com ja la tenim ací, farem una recepta típica d’estes dates. Des de la Safor portem una cassola de Quaresma.
No oblides els ingredients!
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 500 g de faves tendres
- 400 g d’abadejo dessalat
- 1 l d’aigua
- 2-3 garbes d’alls tendres
- 6 carxofes
- Safrà
- Farina
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Enfarinem l’abadejo, el fregim i el reservem.
- Sofregim les carxofes, els alls tendres i les faves.
- Hi incorporem l’arròs i el sofregim.
- Ho cobrim amb aigua, ho rectifiquem de sal i hi incorporem l’abadejo.
- Hi afegim el safrà i ho enfornem a 200 °C durant 35 minuts, aprox.
La Quaresma
Esta cassola se servia a la Safor, però en altres llocs de la Comunitat Valenciana solia incorporar-s’hi un sofregit de tomaca i all, creïlles i, fins i tot, trossos de carabassa. Davant la impossibilitat de menjar carn, sota precepte religiós, en temps de Quaresma s’imposava menjar este arròs al forn amb verdures i abadejo. Cada zona té els seus plats de Quaresma, amb la qual cosa es conforma un gran receptari tradicional al respecte. El factor comú de tots ells sol ser l’absència de carn, la presència de verdures i l’ús de l’abadejo.
Antigament, durant la Quaresma cristiana es practicava el dejuni i es prohibia la ingesta d’alguns aliments, principalment la carn; només es permetia l'ús de sal, pa, aigua i posteriorment llegums i fruites: no podien menjar carn, peix, ous, llet, sagí, formatge, vi ni oli. Este règim es va anar alleugerint gradualment fins a arribar a abstindre’s només de carn, greixos, ous i derivats de la llet, com nata i formatge.