Coca borratxa
Però sols una miqueta...
Preparem una coca borratxa, un dolç molt tradicional a alguns dels nostres pobles, i aquesta recepta en concret ve del poble de Miramar, a la Safor. Com podeu imaginar pel nom, porta una miqueta de licor. Es podria prescindir d'ell, però clar, li hauríem de dir “coca abstèmia”.
Apunta els ingredients!
Ingredients
- 1 l de llet
- 8 cullerades de sucre
- 125 g de flam en pols
- 5 cullerades de fècula de dacsa
- 500 ml de café
- 4 planxes de bescuit
- 1 llanda de llet condensada
- 4 ous
- Cacau en pols
- Licor de café
- Anous
- Orellanes
Elaboració
- Coem el pot de llet, en una olla ràpida, durant 20 minuts.
- Barregem el café amb licor de café al gust.
- Xopem les capes del bescuit amb el café.
- Batem els rovells amb el flam en pols, la fècula de dacsa i la mitat del sucre.
- Hi afegim la llet i ho posem tot a bullir.
- Apaguem el foc i deixem que es tempere.
- Muntem el bescuit amb dolç de llet i flam.
- Fem un merengue i cobrim la coca.
- Ho empolvorem amb cacau en pols i ho decorem amb anous i orellanes.
L'origen de la llet condensada
Es va inventar al segle XIX per a evitar les intoxicacions provocades per la llet, ja que no existien encara els mètodes de conservació de la llet. El que es va fer va ser evaporar l’aigua de la llet i reduir aquesta sense cremar-la ni quallar-la, afegint-li sucre. Es va fer un producte molt popular gràcies al qual molta gent amb pocs recursos econòmics va tindre accés a la llet, en mesclar-la de nou amb aigua. També va ser un producte imprescindible en les guerres i es va convertir en un dels pilars de l’alimentació dels soldats.