Coca dolça de Sant Joan
Els catalans la coneixen bé
Cuinem una coca dolça de Sant Joan, molt típica a Catalunya, que poc o res té a veure amb la recepta de coca de Sant Joan que hem fet alguna vegada. Ací celebrem Sant Joan amb coques salades i a Catalunya amb coques dolces.
Pren nota!
Ingredients
- 400 g de farina
- 20 g de rent fresc
- 75 g de mantega
- 75 g de sucre
- 75 ml de llet
- 2 ous (un per a pintar)
- 1 rovell
- Pinyons
- Cireres confitades
- Ratlladura de llima (o taronja)
- Sal
Per a la crema:
- 200 ml de llet
- 40 g de sucre
- 2 rovells
- 2 cullerades fècula de dacsa
- 1 branca de canella
- 1 corfa de llima
Elaboració
- Bollim la llet amb la canella i la corfa de llima.
- Batem els rovells amb el sucre i la fècula de dacsa.
- Hi incorporem a poc a poc la llet aromatitzada.
- Ho portem al foc i ho coem sense deixar de remoure-ho.
- Quan comence a espessir-se, ho retirem i ho reservem.
- Batem la farina amb la mantega i el rent.
- Hi aboquem un ou, el rovell i la llet i ho pastem.
- Ho deixem fermentar.
- Estirem la massa i li fem uns solcs en diagonal i hi posem crema, pinyons i mitges cireres.
- Hi posem la crema, mitges cireres i pinyons, ho pintem amb ou i ho empolvorem amb sucre.
- La deixem fermentar 15 minuts més.
- L’enfornem a 175 °C.
Les coques mediterrànies
Les coques unifiquen tots els pobles de la Mediterrània, ja que en totes estes cultures hi ha algun plat o element que consisteix amb un pa pla, amb farcit o sense, que sol acompanyar celebracions i ocasions especials. Pensem només en la pizza com una coca més.