Coca de mestall
Amb embotit
Hui tenim coca de mestall, la típica recepta de la zona de la Valldigna que hem aprés a fer amb els nostres majors i que s’acompanya amb rotllets d’anís.
Anotem!
Ingredients
- 350 g de farina de blat
- 150 g de farina de dacsa
- 280 ml d’aigua
- 25 g de rent fresc
- Oli OVE
- Sal
- Sucre
- Sardina de bota
- Cansalada
- Botifarra
- Llonganissa
- Raïm
Per a l’amanida:
- Tomaca
- Ceba
- Olives
Elaboració
- Mesclem les farines amb rent, sal, sucre i aigua.
- Hi afegim oli i ho pastem.
- Deixem reposar la massa fins que doble el volum.
- Tornem a amassar-la i la dividim en porcions.
- Fem boles i les deixem reposar una mica més.
- Aplanem les boles sense marcar les vores.
- Col·loquem el recapte en les coques i les enfornem a 240 °C.
- Les servim calentes, acompanyades d’una amanida i de raïm.
Les seues particularitats
La coca de mestall és típica a pobles com Oliva i altres de la Valldigna. Generalment, són coques de base circular, encara que se’n poden trobar amb forma quadrada. Tenen la particularitat que es barreja farina de dacsa amb farina de blat en diferents proporcions, segons on es cuine. De fet, el seu nom, que ve del llatí, en valencià vol dir ‘mescla de farines’.
Damunt se li sol posar embotit (salsitxó, botifarra d'arròs o de ceba), trossos de cansalada o sardina salada. Normalment se’n posen dos peces damunt de la coca (o més, segons el gust del consumidor). Se serveix calenta, acabada de fer, ja que una vegada es refreda es queda seca i corretjosa.