Coca amb tonyina
Sense coca no hi ha Fogueres
Cuinem la recepta de coca de tomaca i tonyina clàssica d’Alacant, la que es menja durant les nits de Fogueres. Bé, a les nits… i al matí, i a la vesprada… És el menjar “foguerer” per excel·lència. Si no hi ha coca, no hi ha Fogueres.
Apunta!
Ingredients
- 100 g de tonyina de sorra
- 500 g de farina
- 1 kg de ceba
- 35 g de pinyons
- 200 ml de vi blanc
- 200 ml d’oli OVE
- 60 ml de cassalla
- 1 ou
Elaboració
- Posem a remulla la tonyina durant unes hores, fins que agafe el punt de dessalat que vulguem.
- En una paella, ofeguem la ceba.
- Sequem la tonyina, la trossegem i l’afegim a la ceba.
- Hi agreguem els pinyons, ho ofeguen tot i ho deixem refredar.
- En un perol, mesclem l’oli, el vi i la cassalla, i ho calfem.
- Hi aboquem la farina i ho barregem bé.
- Pastem la massa i la deixem reposar uns 30 minuts.
- Dividim la massa en dos porcions, les estirem amb un corró i en disposem una sobre una safata de forn.
- Hi afegim el sofregit de ceba per damunt.
- Ho tapem amb l’altra porció, tanquem la coca, punxem la massa i la pintem amb ou batut.
- L’enfornem a 180 ºC durant 30 minuts.
La tonyina de sorra
Coneguda per molts com “el pernil de la mar”, la tonyina de sorra s’obté de la ventresca del peix, considerada la part més sucosa pel seu elevat contingut en greix. Els talls transversals de la panxa se salen amb salmorra i es curen en botes. Este terme, sorra, ve de l’àrab i significa “pell del ventre”. En castellà es coneix com a atún de ijada o ijada de atún. És l'ingredient principal de la titaina.
Nutricionalment, té un alt nivell de proteïnes, amb àcids grassos omega-3 i omega-6, per la qual cosa aporta beneficis a la salut, com per exemple ajudar a reduir el risc de malalties cardiovasculars mitjançant la millora del perfil de greixos en la sang.