Col “kale” amb iogurt
Un toc exòtic
Tenim iogurt, que a més de prendre'l a soles també és un producte que dona molt de joc en la cuina, i llima negra seca. Què podem fer amb això? Doncs un plat molt original: col kale amb iogurt i herbes aromàtiques.
Pren nota!
Ingredients
- 300 g de col “kale”
- 150 g de ceba
- 35 g de celiandre fresc
- 35 g de julivert fresc
- 35 g d'anet fresc
- 2 cebes tendres xineses
- 1 llima dolça negra seca
- 3 alls
- Canella
- Oli OVE
- Sal
Per al iogurt:
- 300 g de iogurt grec
- Menta o herba-sana fresca
- Pebre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Infusionem la llima en aigua, i reservem la llima i la infusió.
- Ofeguem la ceba tendra i la xinesa, amb els alls i la llima ja infusionada.
- Ho cuinem durant uns minuts, retirem la llima i la piquem.
- Hi afegim de nou la llima picada, les herbes aromàtiques i la col “kale”.
- Hi agreguem canella, pebre, infusió de llima i ho deixem coure.
- Per altra part, emulsionem el iogurt amb la menta o herba-sana, oli, sal i pebre.
- En un plat, servim les verdures amb el iogurt per damunt.
La llima dolça negra seca
Es tracta d’un producte originari del sultanat d’Oman, i és un ingredient bàsic de la cuina de l'Iran, l'Iraq i els països del golf Pèrsic, però que és ben exòtic per a la resta de països. Es fa amb la llima i la llima dolça i consistix a bollir-les en aigua amb sal i assecar-les al sol del desert durant setmanes, on es fan negres i es mig buiden. Amb este assecatge, manté un aroma cítric que transforma els plats on s’utilitza. També es pot trobar en pols, però si es vol així, paga la pena fer-ho un mateix a partir de la fruita seca perquè els aromes siguen més recents.
Nutrició: col kale
Esta verdura és molt popular entre la comunitat vegana per la seua aportació de ferro, calci i proteïnes. I el fet destacable ja no és que tinga molta quantitat d’estos nutrients, sinó que té una absorció molt bona per l’organisme. És molt recomanable per a qui no pot consumir productes làctics, però el consum ha de ser prudent en les persones amb problemes de tiroides, ja que conté goitrina, un component que reduïx la producció de tiroxina. Açò passa només si es consumix en grans quantitats, però ho avisem perquè hi ha gent que té autèntica devoció per la col kale.