Coques a la calfor
Els tacos originals de la terreta
Coquetes a la calfor, coques escaldades, coquetes de dacsa... o com vulgues dir-li. Reben aquest nom perquè se solien preparar els dies de pluja i el nom varia segons el poble. Es tracta d'un plat molt típic a la Safor i la Marina Alta. A la Marina Baixa ja hi ha una altra versió que són els minxos, que també farem algun dia. Ara ens toca apuntar i començar a coure!
Ingredients
Per a la pasta:
- 500 g d'aigua
- 200 g de farina de blat
- 150 g de farina de dacsa
- Sal
- Oli OVE
Per al farcit:
- Tonyina en oli
- Anxoves
- Ou dur
- Espinacs o bledes
- Gambeta
Elaboració
- Fem bollir l’aigua amb l’oli i la sal.
- La retirem del foc i hi tirem de colp les farines.
- Removem fins que s’integre bé tota la farina.
- Ho pastem i ho dividim en porcions xicotetes.
- Les aplanem i les reservem.
- Cuinem les coques.
- Les servim acompanyades amb el farcit al gust.
Recomanacions finals
Recepta perfecta per aquells diumenges a la nit que no abelleix cuinar: pots tindre les coques pastades i guardades a la nevera i només has de passar-les per la planxa i traure bona cosa de companatge al centre de la taula on cadascú se serveix la quantitat que vol.
Refranys
Als refranys, la paraula coca sol ser un poc negativa: portar el monyo fet una coca, estar fet una coca, tindre cara de coca, ser més pesat que la coca en oli.
Composició nutricional
Remarquem que la farina de dacsa no té gluten, conté menys hidrats de carboni que la de blat i té més fibra.