Coques d'arrop
Sense talladetes
Ingredients
- 300 g de farina
- 200 g d’oli de gira-sol
- 120 g de sucre
- 100 g d’arrop
- 60 g de cassalla
- La ratlladura d’una llima
- Canella en pols
Per a la confitura:
- 1 kg de figues seques
Elaboració
- Despeçonem les figues.
- Les escaldem i les triturem.
- Mesclem la farina amb l’oli, la cassalla i ratlladura de llima.
- Hi incorporem el sucre, l’arrop i la canella.
- En fem porcions de 100 g i les posem sobre paper.
- Les xafem i les enfornem a 180 °C.
- Les deixem refredar.
Quasi tan antic com la mel
L'arrop és, segurament, l’edulcorant més antic, després de la mel. Era una manera d’elaborar mel de manera “artificial” fa més de 2.000 anys, quan encara no es coneixia el sucre. El nom ve de l’àrab ar-rub, que vol dir ‘suc de fruites cuites’. Normalment era de raïm i tenia les mateixes aplicacions que la mel. Este dolç s’elaborava amb distintes fruites, segons la zona, i es guardava en gerres amb les quals es transportava per a la venda.
Encara que es puga fer servir el suc d’altres fruites per a fer arrop, l'ingredient bàsic que és el most, el suc del raïm abans de fermentar. L'alta proporció de sucre que conté el raïm (aprox. un 20%) és la responsable que agafe eixa textura de xarop tan espessa.
Pel que fa a les “talladetes” que solen acompanyar normalment l’arrop, es tracta de trossos de carabassa, principalment, que han estat remullats en aigua amb calç i que després s’han cuit en el mateix suc de fruites que es convertix en arrop.