Coquetes de plàtan i bienmesabe
De Canàries, per suposat
A La cuina de Morera preparem hui unes coquetes de plàtan acompanyades de bienmesabe canari, una crema dolça molt típica de les illes Canàries, que s’utilitza d’acompanyament de gelats o altres dolços. Si la feu i la proveu, us encnatarà!
Porta:
Ingredients
- 1 kg de plàtans
- 125 g de sucre
- 150 g de farina
- 3 ous
- 60 ml d’anís
- 1 llima
- Canella en pols
- Oli
- Sal
Per al bienmesabe:
- 40 g de sucre
- 100 g d’aigua mineral
- 250 g d’ametla molta
- 1 llima
- 125 ml de vi dolç
- 4 rovells d’ou
- Llet
- Gelat al gust
Elaboració
- Batem els rovells amb la meitat del sucre, l’anís i canella.
- Hi agreguem els plàtans i la ratlladura i el suc de llima.
- Hi incorporem tota la farina que admeta.
- Muntem les clares amb un pessic de sal.
- Hi agreguem la resta del sucre i les seguim batent.
- Hi incorporem les clares a la pasta de plàtan.
- Fregim porcions de la massa i les escorrem.
- Ho empolvorem amb sucre i canella.
- Coem l’ametla amb l’aigua, la llet i el vi dolç.
- Hi afegim els rovells dels ous i el sucre.
- Ho coem fins a obtindre la textura desitjada.
- Ho servim amb gelat i acompanyat de les coquetes.
Així va nàixer la recepta
Aquesta recepta naix per a donar-li utilitat a un excés de producció de plàtans a les illes Canàries. En esclatar la Guerra Civil Espanyola, es van tancar tots els ports canaris i van deixar tones i tones de plàtans sense eixida, amb la qual cosa molts es podrien als arbres. Amb eixe escenari, els canaris es van inventar maneres d'aprofitar el producte menjant-lo sancochado o fregit quan encara estava verd, acompanyats de gofio i sucre, de madurs, i pastats amb gofio quan ja estaven passats.
D’aquesta creativitat van sorgir les coquetes de plàtan. Una altra manera d’aprofitar els plàtans supermadurs era pelar-los i secar-los al sol per les dos cares fins que es posaven negres. D'esta manera, podien conservar el plàtan en bon estat durant molt de temps.