Croquetes meloses d'espinacs
"Croquetament"
El plat que cuinarem a continuació és per a autèntics gurmets. Es tracta d’unes croquetes d'espinacs amb formatge, i malgrat ser un plat humil, la línia entre l’èxit i el fracàs quan es preparen és molt fina.
No t'oblides dels ingredients!
Ingredients
- 1 l de llet
- 100 g de mantega
- 130 g de farina
- 150 g de ceba congelada
- 200 g d'espinacs congelats
- 100 g de “ricotta” o brull
- 100 g de grana padano
- 1 paquet de pa ratllat casolà
- 4 ous
- Oli
- Anou moscada
- Pebre negre
- Sal
Per a acompanyar:
- 1 pot de pimentons del piquillo amb all
- 1 paquet de pernil tallat a mà
Elaboració
- Fonem la mantega amb oli.
- Hi afegim la ceba i la daurem.
- Hi agreguem la farina i ho ofeguem bé.
- Hi aboquem la llet fins que s’espessisca.
- Hi incorporem els espinacs.
- Hi afegim els formatges, sal i espècies, i ho mesclem.
- Ho reservem en la nevera.
- En fem boles, les empanem i les fregim.
- Ho servim amb tires de pimentó i pernil.
El brull
La ricotta o brull (o brullo com diu molta gent) és més un subproducte del formatge que un formatge en si mateix. Es tracta del sèrum sobrant de la llet que s’usa per a fer formatges. Aquest sèrum es fermenta i es cou (‘ricotta’, tornat a coure) i se solidifica d’eixa manera granulosa.
Ací molta gent en menja per a desdejunar, amb sucre o amb mel. Els catalans en diuen mató, i allí són unes postres clàssiques: mel i mató. El brull sempre ha sigut un producte molt humil.
Nutricionalment, és un formatge ric en calci i vitamines del grup B, com la vitamina B12, i també en proteïnes d'alt valor biològic. És ric en aminoàcids ramificats que participen en la recuperació muscular proteica i disminueixen la utilització del glucogen muscular, per la qual cosa afavoreix el rendiment esportiu i és una bona opció per als esportistes després de l'entrenament, especialment si és de llarga durada.