"Cucurrons"
Del Baix Segura
Ingredients
- 200 g de bajoqueta
- 250 g de cigrons
- 2-3 carxofes
- 2 creïlles
- 2 penques
- 2 bledes
- 2 tomaques madures
- Mig bulb de fenoll tendre
- 1 napicol
- Herba-sana
- Pebre roig dolç
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Per als “cucurrons”:
- 200 g de farina
- Aigua
- Sal
Elaboració
- Barregem la farina amb aigua i una miqueta de sal.
- Ho pastem bé, en fem boletes i els donem forma ovalada.
- Les empolvorem amb farina i les deixem secar en una safata.
- En un perol, posem a coure les penques, el napicol, el fenoll, la bajoqueta, les bledes i les carxofes.
- Quan comence a bollir, hi incorporem els cigrons.
- Ho tapem i ho deixem coure durant 1 hora.
- Quan els cigrons estiguen quasi cuits, hi afegim les creïlles.
- Sofregim la tomaca amb el pebre roig, el safrà i l’herba-sana.
- Incorporem el sofregit a l’olla.
- Hi afegim els “cucurrons” i ho deixem coure 15 minuts més, removent-ho sovint.
La cuina del sud de la Comunitat
Els cucurrons, juntament amb l’arroz clarico de vigilia i el trigo picao, formen la trilogia de guisats per excel·lència de l'horta del Sud de la Comunitat Valenciana. Li podrien buscar un parentesc llunyà amb la pasta italiana.
A les cases on es preparen els cucurrons, se solien fer uns dies abans de fer l’olla, sense pressa, sense importar el temps. Antigament, es tractava d’una faena col·laborativa que feien àvies, mares o veïnes mentre assegudes xarraven i s’explicaven les notícies del poble i cada una d'elles feia la faena de casa, cosint la roba, fent punt de ganxo, o fent els cucurrons. Eixes reunions tenien alguna cosa de ritual, de detindre el temps, de teràpia desestressant i de sororitat.