Ensalada de cavalla i dent de lleó
Cuina silvestre
Diuen que totes les herbes de fulla que s’obrin mirant al cel, com un encisam, són comestibles. Doncs aprofitem les plantes silvestres per a fer una ensaladeta ben bona, i la farem amb peix. Elaborem una ensalada de cavalla amb dent de lleó.
Pren nota!
Ingredients
- 2 cavalles
- 450 g de dent de lleó (Taraxacum)
- 50 g d’olives negres
- 2 cebes en vinagre
- 1 taronja
- Aigua
- Oli OVE
- Vinagre
- Sal
Per a la sopa freda:
- 1 remolatxa crua
- 1 cogombre
- 1 tomaca
- Sèsam negre
- Sèsam blanc
- Vinagre
- All
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Posem les fulles de dent de lleó a remulla.
- Traiem els lloms de les cavalles, els disposem en una safata, els colguem en sal i els reservem 30 minuts en fred i tapats amb paper transparent.
- Rentem els lloms, els sequem i els netegem d’espines.
- Els hidratem amb oli i els reservem.
- Per a la sopa freda, triturem el cogombre, la tomaca, la ceba, un allet i la remolatxa, amb oli, sal, aigua i vinagre.
- Tallem la taronja al viu i en reservem els gallons.
- Trossegem els lloms de cavalla i en torrem la pell a la planxa.
- Muntem l’ensalada posant en la base fulles de dent de lleó.
- Hi afegim uns gallons de taronja, olives, cebeta en vinagre i cavalla.
- Ho adobem amb sèsam, sal, vinagre i oli.
- Ho servim amb la sopa freda.
Nutrició: cebes en vinagre
Les cebetes en vinagre són una excel·lent font de vitamina C que ajuda a mantindre el sistema immunitari saludable i a protegir les cèl·lules dels danys oxidatius. També són riques en vitamina B6, que ajuda a mantindre el cervell en bon estat i a regular els nivells d'hormones en el cos.
La tonalitat rosada o vermella de les cebetes en vinagre no es deu a cap colorant, sinó a la presència en la ceba d’uns pigments anomenats antocianines que també es troben en altres fruites i verdures com les cireres, les remolatxes i les cols. Les antocianines poden ajudar a protegir les cèl·lules dels danys oxidatius i també poden tindre efectes antiinflamatoris en el cos.