Ensalada de llicsons i calçots
Del camp al plat
Sempre és bon moment per a fer una ensalada, concretament una de de llicsons i calçots. Els llicsons són difícils de trobar al mercat, però si tens sort de viure al camp, tu mateix els pots collir.
Ací va la recepta!
Ingredients
- 12 lloms de sardina grossa
- 6 calçots
- 1 tomaca rosa
- 1 taronja
- 3 cebes en vinagre
- 4 piparres
- 2 alls
- Llicsons
- Pa del dia anterior
- Julivert
- Oli OVE
- Sal
Per a la salsa:
- 50 g d'ametles crues
- 5 alls
- 3 tomaques
- Oli OVE
- Vinagre
- Sal
Elaboració
- Cobrim les sardines amb sal durant 15 minuts.
- Les rentem, les sequem i les reservem en oli.
- Triturem els alls amb oli i julivert i hi empastifem el pa.
- Ho enfornem a 160 °C durant 15 minuts i ho reservem.
- En un casset, torrem les ametles i els alls.
- Hi afegim les tomaques i vinagre.
- Ho triturem i ho rectifiquem de sal i d’aigua.
- Torrem els calçots.
- Muntem l’ensalada amb els llicsons, la tomaca i la taronja.
- Hi afegim els calçots, les cebes i les piparres.
- Ho acabem amb els lloms de sardina, la salsa i el pa.
Les herbes silvestres comestibes
A la Comunitat Valenciana hi ha més de 250 espècies d’herbes silvestres comestibles, algunes s’usen com a condiment, com les aromàtiques, i d’altres es poden menjar com a verdura (llicsons, verdolaga, ortiga, dent de lleó/cama-roja o rosella, entre altres).
La manca d’aliments durant la guerra i la postguerra va incrementar la popularitat d’estes herbes, que es podien trobar en muntanyes, boscos i cunetes. Inclús dins dels nuclis poblacionals. És convenient saber reconéixer-les bé abans de llançar-nos a collir-les i assegurar-nos que els llocs on naixen no han estat fumigats.