Ensalada de llicsons i calçots

Fàcil
45 minuts
4 persones

Del camp al plat

Ensalada de llicsons i calçots
Ensalada de llicsons i calçots
27 d'abril 2024 - 20:05

Sempre és bon moment per a fer una ensalada, concretament una de de llicsons i calçots. Els llicsons són difícils de trobar al mercat, però si tens sort de viure al camp, tu mateix els pots collir.

Ací va la recepta!

  • 12 lloms de sardina grossa
  • 6 calçots 
  • 1 tomaca rosa 
  • 1 taronja 
  • 3 cebes en vinagre 
  • 4 piparres 
  • 2 alls
  • Llicsons
  • Pa del dia anterior
  • Julivert
  • Oli OVE
  • Sal

Per a la salsa: 

  • 50 g d'ametles crues 
  • 5 alls
  • 3 tomaques 
  • Oli OVE
  • Vinagre 
  • Sal 
  1. Cobrim les sardines amb sal durant 15 minuts.
  2. Les rentem, les sequem i les reservem en oli.
  3. Triturem els alls amb oli i julivert i hi empastifem el pa.
  4. Ho enfornem a 160 °C durant 15 minuts i ho reservem.
  5. En un casset, torrem les ametles i els alls.
  6. Hi afegim les tomaques i vinagre.
  7. Ho triturem i ho rectifiquem de sal i d’aigua.
  8. Torrem els calçots.
  9. Muntem l’ensalada amb els llicsons, la tomaca i la taronja.
  10. Hi afegim els calçots, les cebes i les piparres.
  11. Ho acabem amb els lloms de sardina, la salsa i el pa.

Les herbes silvestres comestibes

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 250 espècies d’herbes silvestres comestibles, algunes s’usen com a condiment, com les aromàtiques, i d’altres es poden menjar com a verdura (llicsons, verdolaga, ortiga, dent de lleó/cama-roja o rosella, entre altres). 

La manca d’aliments durant la guerra i la postguerra va incrementar la popularitat d’estes herbes, que es podien trobar en muntanyes, boscos i cunetes. Inclús dins dels nuclis poblacionals. És convenient saber reconéixer-les bé abans de llançar-nos a collir-les i assegurar-nos que els llocs on naixen no han estat fumigats.

També et pot interessar

stats