Faves amb abadejo i xoriç
Un peix "catòlic"
Fem unes faves amb abadejo. Tot i tractar-se d’un plat d’abadejo, en cap cas es tracta d’un plat de vigília o de Setmana Santa, ja que porta xoriç.
I a més a més, tots aquestos ingredients:
Ingredients
- 250 g de faves tendres pelades
- 500 g de llom d’abadejo al punt de sal
- 100 g de xoriç ibèric
- 1 manoll d'alls tendres
- 2 alls
- Herba-sana
- Fulles de fava tendra
- Aigua
- Llima
- Oli OVE
- Pebre negre
- Sal
Elaboració
- Confitem l’abadejo amb els alls.
- Enfornem les rodanxes de xoriç fins a deixar-les cruixents.
- Saltem els alls tendres i hi afegim les faves.
- Hi aboquem aigua i ho ofeguem.
- Servim les faves i, damunt, l’abadejo.
- Ho acompanyem amb el cruixent de xoriç.
- Ho coronem amb herba-sana i fulles de fava tendra.
L'abadejo i la Setmana Santa
De l’abadejo diuen que és un “peix catòlic”, ja que el seu auge coincideix amb l’existència de la Quaresma i dels dies de vigília de la Setmana Santa propis dels països catòlics. En la cultura popular, l’abadejo simbolitza les privacions dels pobres, ja que va ser, durant segles, el menjar de les classes populars els dies que durava antigament la privació de menjar carn. És per això que el trobem en tants platscom l'espencat, l'esgarrat, la pericana, la borreta, les mandonguilles d'abadejo o en molts arrossos.