Fenollada de Polinyà

Fàcil
40 minuts
4 persones

Un tast de tradició

Fenollada de Polinyà
Fenollada de Polinyà
07 de març 2023 - 19:59

Cuinarem hui amb fenoll, però només amb les branquetes, i ho farem amb una recepta de fenollada (o fenollà) de Polinyà, directament des de la ribera del Xúquer, on, fa anys, entre Algemesí i Sueca, a prop de la marjal, se’n podia trobar bona cosa.

No oblideu els ingredients:

  • Una bona garba de fenoll tendre
  • 200 g d’abadejo dessalat en lloms
  • 100 g d'espinacs
  • 4 alls
  • 4 ous
  • Farina
  • Cacaus
  • Ametles
  • Pa dur
  • Pebre roig
  • Oli OVE
  • Sal 
  1. Netegem i tallem les branques de fenoll al nostre gust.
  2. Escaldem el fenoll durant uns minuts.
  3. En una cassola, fregim els lloms d’abadejo enfarinats i els reservem.
  4. En el mateix oli, fregim el pa dur, un grapat de cacaus i d’ametles i els allets.
  5. Ho retirem i ho piquem en un morter.
  6. Saltem els espinacs, hi afegim el fenoll i hi aboquem caldo de la cocció.
  7. Hi agreguem la picada, pebre roig i ho deixem coure uns minuts.
  8. Hi incorporem l’abadejo, els ous i deixem que es quallen.

El fenoll

El fenoll s’ha trobat tota la vida de manera silvestre, per això hem de saber diferenciar el fenoll silvestre del fenoll dolç. El silvestre creix de manera espontània a les vores de sembrats o en els marges de boscos, i d'este només s'utilitzen les branques i llavors. En canvi, del fenoll dolç – o de Florència-, que és el cultivat i que es considera una hortalissa, sí que ens en mengem el bulb, que és tendre, aromàtic i carnós. Així que, del que ens trobem per ahí, podem collir-ne les branquetes per a xuplar-les o fer receptes com esta, però si volem el bulb o les llavors, serà millor utilitzar el cultivat.

El fenoll es pot utilitzar tant per a condimentar com d’ingredient.

  • El bulb es pot menjar cru (ratllat o a rodanxes fines), al forn o saltat.
  • Les branques es poden bollir com si foren espàrrecs, i les fulles les poden posar a secar o utilitzar fresques per a amanir carns torrades i ensalades.
  • A més, les llavors també es consumixen. Les podem torrar i picar en un morter, i riu-te’n tu del comí o de cap altra espècia pareguda!

També et pot interessar

stats