Festival del vinagre
Per als amants dels envinagrats
Ingredients
Per a la salmorra base:
- 1 l d’aigua
- 250 ml de vinagre
- 30 g de sal
Per als cards:
- 2 manolls de penques o cards
- 2 llimes grans
- Vinagre de raïm
Per a la ceba roja:
- 4 cebes roges
- Pebre negre en gra
- Fulles de llorer
- Vinagre de poma
Per a la remolatxa:
- 4 remolatxes fresques
- Vinagre de Mòdena
- Timó fresc
Per a la floricol i la carlota:
- 1 floricol xicoteta
- 4 carlotes
- 4 alls
- Vinagre de xerés
- Orenga seca
- Claus d'olor
- Sucre moreno
Elaboració
- Fem una salmorra amb cada un dels quatre vinagres.
- Bollim les penques o els cards fins que estiguen tendres, i els deixem refredar.
- Els fiquem en un pot amb la llima i la salmorra de raïm.
- Tallem les cebes i les introduïm en un pot amb pebre negre, llorer i la salmorra de poma.
- Tallem a làmines la remolatxa i la fiquem en un pot amb el timó fresc i la salmorra de Mòdena.
- Tallem la floricol i la carlota i les clavem en un pot amb l’all, el clau, l’orenga, sucre i la salmorra de xerés.
- Tanquem els pots i els deixem reposar una setmana.
Nutrició: vinagre
El vinagre és un antioxidant natural, amb un alt contingut de polifenols, la qual cosa ajuda a frenar l'acció nociva dels radicals lliures. No conté colesterol i fins i tot ajuda a reduir la presència de colesterol roín. A més, és un bon diürètic que contribuïx a eliminar toxines i afavorix el trànsit intestinal. I això no és tot, també ajuda a controlar els nivells de glucosa en sang, és un bon aliat contra la hipertensió i ajuda a mantindre una bona salut cardiovascular.
Per la seua banda, els envinagrats casolans són el producte ideal per a picar entre hores o abans d’alguna menjada per les poques calories que tenen. Rics en probiòtics, afavorixen la digestió, reforcen el sistema immunitari, tenen un efecte assaciant i reduïxen l'absorció de greix (les olives tenen greixos, però són insaturats). Tot i això, tenen un alt contingut en sal i en vinagre, que en grans dosis és perjudicial per a l'estómac i per a la salut bucal, ja que és corrosiu.