Flammkuchen (pizza francesa)
D'Alsàcia
Viatgem a la regió d’Alsàcia, a França, des d'on ens ve aquesta recepta. Cuinem flammkuchen, un tipus de pizza o una coca, que tot i tindre un nom molt alemany, és d'origen francés.
No s'oblideu dels ingredients!
Ingredients
- 175 ml d'aigua
- 15 g de rent fresc
- 150 g de farina forta
- 100 g de farina fluixa
- 50 g de farina integral de ségol
- Timó sec
- Oli OVE
- Sal
Per al farciment:
- 1 pera
- 1 ceba morada
- 80 g de formatge de cabra
- 100 g de pernil dolç a daus
- Crema fresca (crème fraîche)
- Oli OVE
- Pebre negre
- Sal en escates
Elaboració
- Mesclem les farines.
- Hi afegim l’aigua amb el rent i ho barregem bé.
- Mesclem la massa amb sal i timó.
- Ho pastem fins a aconseguir una massa homogènia.
- Formem una bola i la deixem fermentar durant 1 hora.
- La dividim en dos i la treballem.
- Estirem les boles i les cobrim amb la “crème fraîche”.
- Hi afegim la ceba, la pera, el pernil i el formatge.
- Ho salpebrem i ho enfornem a 250 °C.
Què la diferencia de la pizza?
Podríem dir que el flammkuchen és una mena de pizza de pernil/bacó o ceba, però també hi ha altres aspectes que diferencien aquestes dos elaboracions i fan que el flammkuchen siga únic i diferent:
- El flammkuchen no porta tomaca ni salsa de tomaca en la base. Porta crème fraîche.
- La massa ha de ser molt fina. De fet, es conta que el seu origen ve de quan, abans de clavar el pa dins del forn, es posava una fina capa de pa, com a prova, per a temptejar la temperatura, que fora l’adequada i no es cremara.
- La forma tendeix a ser més rectangular o ovalada que redona.
- El farcit sempre és el mateix: ceba i cansalada (o pernil dolç) a daus.
- Sol presentar-se en una taula de fusta i en general es menja amb les mans. Això sí, sempre cal menjar-la mentre està calenta.