Gambeta amb bleda
Una tapa de les nostres
Ingredients
- 400 g de gambeta de riu
- 1 garba de bledes
- 6 alls
- 2 cebes
- Pebre roig
- Oli OVE
Per a les coquetes de dacsa:
- 2 gots d’aigua
- 1 got de farina de blat
- 1 got de farina de dacsa
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- En una paella, sofregim la ceba i els alls.
- Hi incorporem les bledes, la gambeta, el pebre roig i ho deixem coure.
- Per les coquetes, posem a bollir l’aigua amb un pessic de sal i una mica d’oli, i apaguem el foc.
- Hi aboquem, de colp, les farines i ho pastem bé.
- Ho deixem temperar i en fem boles d’uns 30 grams.
- Aplanem les boles, les torrem a la planxa i les reservem.
- Servim el sofregit damunt de les coquetes
La gambeta de riu
La gambeta de riu és un dels plats més preats de la cuina valenciana. Se sol trobar a les desembocadures dels rius, on hi ha marenys, albuferes i marjals. Els pescadors en pescaven arrossegant una xarxa molt fina (el gamber) per la superfície, que deixava passar l'aigua i atrapava estes delícies. Normalment, deixaven que es fera de nit i, amb llums en les xicotetes barques, atreien les gambetes.
A més de per a menjar, també són molt apreciades per a usar com a esquer de pesca en canya, i per a este fi es mesclaven amb serradura. Als barris mariners de llocs com Dénia, es podia anar de matinada i comprar en alguna casa (o en la mateixa barqueta al port) gambeta de riu per a esquer.