Guisat de garrofó, cigales i gambes fresques
Una recepta ben sabrosa
A continuació s'explicarà com elaborar aquest guisat on tenim com a ingredient principal el garrofó, acompanyat de cigales i gambes fresques.
Ingredients
- 500 g de garrofó fresc
- 8 cigales
- 10 gambes roges
- 1 ceba
- 2 l de caldo de peix
- 2 tomaques
- 1 ceba
- 5 alls
- Pebre roig dolç
- Ametles crues
- Julivert fresc
- Vinagre de poma
- Pa
- Safrà
Elaboració
- Saltem les cigales i les gambes i les reservem.
- En la mateixa cassola, sofregim la ceba, l'all, el pebre roig i la tomaca.
- Hi afegim el garrofó i el caldo i deixem que es coga.
- A banda, fregim dues llesques de pa amb uns allets.
- Ho triturem juntament amb les ametles, julivert, una mica de vinagre i caldo de peix.
- Hi afegim la picada al guisat i, en acabant, el marisc.
- Ho deixem coure uns minuts i ho servim amb julivert per damunt.
El garrofó és originari de la cultura asteca, però poc té a vore ja el garrofó valencià amb el llegum que ací arribà, sobretot en característiques organolèptiques, ja que ací s'ha millorat molt el seu cultiu per tal d'obtindre una pell més fina i més cremositat que les del garrofó que ve de l'Amèrica del Sud. És un cultiu artesanal i dificultós (s'han d'enrotllar les mates manualment a les canyes) i ha perdut el 75% de la superfície de cultiu en els últims anys per la competència d’altres països. El garrofó és ric en àcid fòlic, fibra, vit B9, potassi i ferro. Molt especial perquè pot absorbir sabors, cosa que no fan tots els llegums.