Karidopita (pastís d'anous grec)
Opa!
Cuinem un pastís molt popular a Grècia, la karidopita. El seu ingredient principal és l'anou, la fruita seca més saludable i assaciant.
Pren nota!
Ingredients
- 150 g d'anous
- 150 g de sucre
- 80 g de pa ratllat
- 4 ous
- Canella en pols
- Anís molt
- Clau en pols
- Mantega
Per a l'almívar:
- 200 ml d'aigua
- 200 g de sucre
- 25 ml de brandi
- Canella en rama
- Anís estrellat
- Claus d’olor
- Corfa de llima
Elaboració
- Piquem les anous.
- Batem bé els rovells amb la mitat del sucre i les espècies.
- Hi afegim el pa ratllat i les anous i ho mesclem.
- Muntem les clares amb l’altra mitat.
- Ho ajuntem tot i ho seguim mesclant.
- Engreixem un motle.
- Hi aboquem la massa i ho enfornem a 180 °C durant 30 minuts.
- Posem a coure els ingredients de l’almívar.
- Ho colem i ho reservem.
- Traiem el pastís i el xopem amb l’almívar.
- Ho decorem amb més anous.
Les anous gregues
La karidopita és una elaboració originària de les regions del nord de Grècia, on hi ha boscos amb grans anouers, i este producte ha sigut un puntal econòmic important en la zona (com ací l’ametla). Este dolç el podem trobar en un format més dens, com el que estem preparant, o també tipus coca de llanda amb anous (amb farina i gasificant). A més de l’ús de les anous i de les espècies, el que caracteritza este dolç és el bany d’almívar que porta (a l’estil del baklava).