Lasanya de carabassa i gorgonzola
A embrutar-se!
Ingredients
- 400 g de farina
- 300 g de formatge gorgonzola
- 1 carabassa de cacauet
- 4-5 ous
- Alfàbega fresca
- Oli OVE
- Sal
Per al farcit:
- 300 g d'anous
- 150 g de formatge parmesà
- 100 g de pa ratllat
- Llet
Per a la beixamel:
- 600 ml de llet
- 60 g de farina
- 70 g de mantega
- Formatge gorgonzola
- Anou moscada
- Pebre negre
- Sal
Elaboració
- Pastem la farina amb els ous, dividim la massa en porcions, les aplanem i les estirem amb la màquina.
- Per al farcit, triturem les anous i les barregem amb el pa ratllat, el formatge i llet.
- Tallem la carabassa a làmines fines, les disposem en una safata i les untem amb oli.
- Disposem les porcions de pasta i hi posem damunt les làmines de carabassa i el farcit.
- Enrotllem la massa en forma de rosa i la distribuïm dins d’un motle redó.
- Per a la beixamel, daurem la farina amb la mantega.
- Hi afegim la llet, anou moscada, pebre, sal, gorgonzola i ho coem sense deixar de remoure-ho.
- Ho aboquem sobre la massa i ho enfornem a 180 ºC durant 45 minuts.
- Ho servim amb unes fulletes d’alfàbega.
Un origen incert
La lasanya és un plat de pasta italià que consisteix en capes de pasta, salsa de tomaca, formatge i altres ingredients com carn i verdura. El seu origen és incert, però hi ha diferents teories:
- Una d’elles diu que es va fer per primera vegada en una celebració organitzada per la família Borja a Roma. Si fora certa, podríem afirmar que la lasanya té orígens valencians, ja que els dos papes Borja són nascuts a Xàtiva, a la Costera.
- Una altra teoria sosté que va nàixer a la província de l'Emília-Romanya, on les dones cuinaven este plat senzill, nutritiu i deliciós fent capes de pasta i farcint-les.
- També hi ha una teoria que defén que la lasanya actual és l’evolució d’un plat anomenat "luqmat al-qadi", que els àrabs van importar a Itàlia durant l'edat mitjana.
Independentment del seu origen, la lasanya s'ha convertit en un plat molt popular en tot el món i es considera un clàssic de la cuina italiana. Actualment hi ha moltes variants de la lasanya, que van des de les tradicionals fins a versions amb marisc o vegetarianes (com la que estem cuinant ara).
A més del nom del plat, lasanya és el nom de la pasta, per això els puristes no estan d’acord amb el fet que de dir lasanya a qualsevol plat que no porte làmines de “pasta de lasanya”, com aquells on es substituïx la pasta per làmines de verdures (carabasseta, albergines, etc.).