Lasanya de carabassa i gorgonzola

Fàcil
2 hores
4 persones

A embrutar-se!

Lasanya de carabassa i gorgonzola
Lasanya de carabassa i gorgonzola
04 de setembre 2023 - 20:05

Toca agafar la màquina de fer pasta i... embrutar-se de farina! Prepararem una recepta de lasanya de carabassa i gorgonzola, que si la feu a casa, de segur que repetireu.

Apunteu!

  • 400 g de farina 
  • 300 g de formatge gorgonzola
  • 1 carabassa de cacauet 
  • 4-5 ous 
  • Alfàbega fresca 
  • Oli OVE 
  • Sal 

Per al farcit: 

  • 300 g d'anous 
  • 150 g de formatge parmesà 
  • 100 g de pa ratllat 
  • Llet 

Per a la beixamel: 

  • 600 ml de llet
  • 60 g de farina 
  • 70 g de mantega
  • Formatge gorgonzola
  • Anou moscada
  • Pebre negre
  • Sal
  1. Pastem la farina amb els ous, dividim la massa en porcions, les aplanem i les estirem amb la màquina.
  2. Per al farcit, triturem les anous i les barregem amb el pa ratllat, el formatge i llet.
  3. Tallem la carabassa a làmines fines, les disposem en una safata i les untem amb oli.
  4. Disposem les porcions de pasta i hi posem damunt les làmines de carabassa i el farcit.
  5. Enrotllem la massa en forma de rosa i la distribuïm dins d’un motle redó.
  6. Per a la beixamel, daurem la farina amb la mantega.
  7. Hi afegim la llet, anou moscada, pebre, sal, gorgonzola i ho coem sense deixar de remoure-ho.
  8. Ho aboquem sobre la massa i ho enfornem a 180 ºC durant 45 minuts.
  9. Ho servim amb unes fulletes d’alfàbega.

Un origen incert

La lasanya és un plat de pasta italià que consisteix en capes de pasta, salsa de tomaca, formatge i altres ingredients com carn i verdura. El seu origen és incert, però hi ha diferents teories:

  • Una d’elles diu que es va fer per primera vegada en una celebració organitzada per la família Borja a Roma. Si fora certa, podríem afirmar que la lasanya té orígens valencians, ja que els dos papes Borja són nascuts a Xàtiva, a la Costera.
  • Una altra teoria sosté que va nàixer a la província de l'Emília-Romanya, on les dones cuinaven este plat senzill, nutritiu i deliciós fent capes de pasta i farcint-les.
  • També hi ha una teoria que defén que la lasanya actual és l’evolució d’un plat anomenat "luqmat al-qadi", que els àrabs van importar a Itàlia durant l'edat mitjana.

Independentment del seu origen, la lasanya s'ha convertit en un plat molt popular en tot el món i es considera un clàssic de la cuina italiana. Actualment hi ha moltes variants de la lasanya, que van des de les tradicionals fins a versions amb marisc o vegetarianes (com la que estem cuinant ara).

A més del nom del plat, lasanya és el nom de la pasta, per això els puristes no estan d’acord amb el fet que de dir lasanya a qualsevol plat que no porte làmines de “pasta de lasanya”, com aquells on es substituïx la pasta per làmines de verdures (carabasseta, albergines, etc.).

També et pot interessar

stats