Llandeta de peix variat
El peix a l’aigua i el ferrer a la farga!
Este plat és molt típic de Dènia i del marquesat i es tracta d’un cuinat de pescadors que, si bé es pot fer al forn, també és habitual cuinar-lo al foguer. Es diu ‘llandeta’ perquè es com se li diu popularment a la safata del forn, que es feien d’este material.
Ingredients
- 1 kg de peix variat
- 3 creïlles
- 40 g de pinyons
- 1 ceba
- 2 tomaques madures
- 2 alls
- 1 garbeta de julivert
- 1 vitet picant (optatiu)
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Aigua
- Sal
Elaboració
- Obrim i netegem els peixos menuts i tallem a rodanxes els grans.
- Tallem les creïlles a rodanxes i les posem en una safata.
- Hi afegim la ceba i les tomaques tallades a rodanxes
- Hi col·loquem per damunt el peix.
- Hi aboquem una picada d’alls, julivert, pinyons, vitet, oli i aigua.
- Hi posem una miqueta de pimentó roig per damunt.
- Ho arruixem tot amb oli i ho enfornem durant 30 minuts.
Nutrició: els peixos
En general, presenten un contingut calòric baix, són bones fonts de proteïnes d'alt valor biològic, aporten vit. tant hidrosolubles com liposolubles així com alguns minerals. A més, moltes espècies són riques en àcids grassos poliinsaturats omega-3.