Llegumet
Posseu-vos el davantal que hui toca plat de cullera!
Hui tenim llegumet, un guisat típic de la comarca de l'Alcoià. Està fet de llegums, verdures i caragols, i al que sempre li cau bé un grapadet d’arròs.
Ingredients
- 350 g de fesols
- 200 g d’arròs
- 3 dotzenes de caragols (‘xonetes’)
- 3 creïlles
- 2 naps
- 1 manoll de penques
- 2 nyores
- Clau
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Coem els fesols en aigua durant 1 hora.
- Hi incorporem els naps, les penques i els caragols.
- Sofregim les nyores, en reservem l’oli i l’afegim al perol.
- Afegim a l’olla les penques i l’oli de la nyora.
- Preparem una picada amb nyora, clau i caldo de l’olla.
- Incorporem a l’olla les creïlles trossejades, la picada, safrà i ho deixem coure 30 minuts.
- Hi afegim l’arròs i ho deixem coure 15 minuts més.
La comarca de l'Alcoià
És bressol de moltes olles i plats de cullera: olleta de músic, borreta, “calaveres amb bufanda” (cigrons amb bledes o espinacs i ous escaldats).
De pares a fills
La recepta del llegumet es passa dels pares als fills, i s’acostumava a menjar només els dies de festa. Encara que no portava carn, la seua elaboració era molt costosa. Inclou espècies valuoses, com el clau, el safrà i el pebre negre.