Llentilles de la iaia
“Per a triar les llentilles, has de passar-te tres dies”
Ingredients
- 400 g de lentilles
- 2 l d’aigua
- 2 carlotes
- 1 pimentó verd
- 1 branqueta d’api
- 1 ceba
- 1 tomaca
- 1 creïlla
- 3 alls
- Mitja col
- Mig moniato
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- En un perol, aboquem les llentilles i hi afegim aigua.
- Hi agreguem llorer i sal.
- Hi incorporem en cru totes les verdures i hortalisses trossejades i hi afegim més aigua, si ens cal.
- Ho rectifiquem de sal i, quan arranque el bull, ho deixem coure a foc baixet.
Llentilles sostenibles, llentilles d’ací
Les llentilles (i els llegums en general) permeten un cultiu sostenible. Emeten pocs gasos d'efecte d'hivernacle, afavorixen el creixement d'altres cultius pròxims enriquint de nitrogen la terra on estan cultivades, no necessiten pràcticament químics per a créixer, consumixen molt poca aigua i, com que tenen unes arrels molt llargues i profundes, no necessiten competir amb altres cultius. A més, dels llegums s’aprofita tot: els grans per a nosaltres i les baines com a aliment per a animals. I quan moren, fertilitzen la terra que ocupen. Es pot demanar més?
Per això seria molt important que consumírem llegums d’ací, ja que els desplaçaments són més curts, es reduïx la petjada ecològica i els cultius solen estar en mans de xicotets agricultors que són més respectuosos amb la natura. Per això convé llegir les etiquetes, per a saber la procedència dels llegums.