Lleterola, crema de bolets i caldo de gallina
“Caldo de gallina… la millor medicina”
Ingredients
- 250 g de lleterola
- 2 alls
- Pa del dia anterior
- Tomaques ‘cherry’
- Timó fresc
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Per al caldo de gallina:
- 1 gallina
- 2 carlotes
- 1 ceba
- 1 cabeça d'alls
- 1 porro
- 1 branca d'api
- Llorer
- Sal
Per a la crema de bolets:
- 250 g de bolets variats
- 1 ceba
- 3 alls
- Caldo de gallina
- Nata
- Timó fresc
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Rostim la gallina al forn i la bollim junt amb les verdures durant 4 hores.
- En una safata, mesclem el pa tallat a daus, les tomaques, uns alls i timonet.
- Ho adobem amb oli i sal, i ho enfornem a 160 °C durant 20 minuts.
- Per a la crema, sofregim la ceba i l’all.
- Hi afegim els bolets i el timó.
- Hi agreguem la nata, caldo de gallina, ho deixem coure i ho triturem tot.
- Salpebrem la lleterola i la saltem.
- Servim la lleterola amb la crema de bolets i la guarnició de pa i tomaques.
- Ho arruixem tot amb el caldo de gallina.
La lleterola
Aporta ferro de fàcil assimilació que prevé l'anèmia, fòsfor, zinc i magnesi, proteïnes d'alt valor nutricional i vitamines del grup B (mitja ració de lleterola cobreix sobradament les necessitats diàries de vitamina B12 d’un adult).
El fòsfor de la lleterola ens ajuda a tindre una major resistència física i millorar la funció cerebral. Per contra, té un contingut alt de colesterol.
Productes en perill d'extinció
Hi ha aliments que cada vegada s'utilitzen menys, com la tanda, els “caretos” (o fesols de la careta) i la sang amb ceba. També passa el mateix amb plats que van estar de moda i ara ja no, com la sopa de menuts (“menudillos”), omnipresent a les comunions, el pijama (postres amb gelat, pinya i bresquilla en almívar), renyons al Xerés, ànec a la taronja o els aspics.