Lleteroles de corder al moscatell
Una delicatessen
Cuinem unes lleteroles al moscatell, que acompanyarem amb unes creïlles duquessa. Antigament, els productes de tanda com les lleteroles, les turmes o altres despulles dels animals, se’ls menjaven els carnissers com una delicatessen, així que no parlem d'una recepta qualsevol.
Pren nota!
Ingredients
- 500 g de lleteroles de corder
- 125 ml de vi moscatell
- 5 alls
- 2 tomaques madures
- 1 ceba grossa
- Pebre roig dolç
- Pebre negre o blanc
- Llorer
- Oli OVE
- Sal
Per a les creïlles duquessa:
- 500 g de creïlles
- 30 ml d’oli OVE o mantega fosa
- 1 rovell d’ou
- 1 ou sencer
- Sal
Elaboració
- Bollim les creïlles amb pell, les pelem i les esclafem en calent.
- Hi afegim el rovell d’ou, l’ou sencer, oli, sal i ho mesclem bé.
- Ho fiquem dins d’una mànega pastissera, en disposem porcions en una safata de forn i ho enfornem a 180 °C uns 10 minuts, aprox.
- Per altra banda, salpebrem les lleteroles netes i les fregim.
- Hi afegim la ceba i els alls, unes fulles de llorer i ho sofregim tot.
- Hi agreguem el pebre roig, la tomaca i el vi, i ho deixem coure a foc lent.
- Ho servim amb les creïlles duquessa.
Tipus de lleteroles
Les lleteroles (mollejas en castellà) són glàndules que tenen els animals. Trobem lleterola tant a la part del coll com a la part del cor de l’animal. La lleterola del coll sol ser més delicada i fina. La de corder que consumim normalment és de la del coll. La lleterola del cor té més greix, la qual cosa la fa més tendra. La lleterola de bou/vedella que consumim sol ser de la banda del cor.
Nutricionalment, aporta ferro de fàcil assimilació que prevé l'anèmia, fòsfor, zinc i magnesi, proteïnes d'alt valor nutricional i vitamines del grup B (mitja ració de lleterola cobrix sobradament les necessitats diàries de vitamina B12 d’un adult). El fòsfor de la lleterola ens ajuda a tindre més resistència física i a millorar la funció cerebral. En canvi, té un alt contingut de colesterol.