Lluç amb cards i cloïsses

Fàcil
30 minuts
4 persones

Toca peix

Lluç amb cards i cloïsses
Lluç amb cards i cloïsses
21 de desembre 2023 - 20:05

Preparem un lluç amb cards, un aliment que s’usa cada vegada menys, i cloïsses. Un plat senzillet com ell a soles, però bo, no: boníssim!

Necessitem:

  • 1 llom de lluç 
  • 200 g de cards cuits
  • 200 g de cloïsses
  • 150 ml de caldo de peix
  • 100 ml de vi blanc
  • 20 g de farina
  • 4 alls
  • Oli OVE
  • Julivert fresc
  • Sal
  1. Sofregim l’all ben picat.
  2. Hi incorporem la farina i ho removem.
  3. Hi afegim el vi i deixem que s’evapore.
  4. Hi incorporem els cards i les cloïsses.
  5. Hi aboquem el caldo i ho deixem coure.
  6. Sacsem la cassola i ho deixem coure.
  7. Hi afegim el lluç amb la pell cap avall.
  8. Ho empolvorem amb el julivert picat.

Card o penca?

Anomenem penca la part carnosa de la fulla d’algunes plantes, inclús la fulla sencera. Les més consumides són les de carxofa, de bleda, de col o de card/cardet. Encara que molta gent les anomena indistintament card o penca, hem de saber que el card és una planta i que les penques són fulles, que poden ser de card, però també poden ser d’altres plantes.

El card ja era cultivat pels romans, que el consideraven un aliment de luxe, reservat a les classes altes. Ací, la producció de cards s'estén per la majoria de regions on es cultiva la carxofa: Navarra, Aragó, La Rioja, Catalunya i Comunitat Valenciana.

A la conca mediterrània, el card s’ha utilitzat des de fa segles com a coagulant vegetal de la llet per a l’elaboració de formatges: es cullen les flors de color morat intens de la carxofa espigada i, una vegada seques, es piquen en un morter amb un poc d’aigua, que després s’afig a la llet que volem quallar. 

També et pot interessar

stats