Lluç a la valenciana
“A la mar, lluços pescar; i al riu, barbs”
Este guisat és més conegut fora de la Comunitat que ací: lluç a la valenciana però em pense que a Àsia no el deuen conéixer encara. És un plat del nostre receptari tradicional, típic, sobretot, a la comarca del Camp de Túria, i té alguns ingredients poc comuns en un guisat de peix. Ara veuràs!
Ingredients
- 1 kg de rodanxes de lluç
- 500 ml de caldo de peix
- 2 ous durs
- 1 ceba
- Pa ratllat
- Olives sense pinyol
- Suc de llima
- Julivert
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Sofregim la ceba fins que estiga ben daurada.
- Hi afegim el lluç i el fregim per les dos cares.
- Ratllem els ous durs i els mesclem amb les olives i el julivert.
- Banyem el lluç amb suc de llima i hi afegim la mescla.
- Hi incorporem pa ratllat i el caldo de peix.
- Ho deixem coure durant 20 minuts, aproximadament.
Nutrició: lluç
És un peix blanc amb un contingut gras i calòric baix, sempre que es cuine de manera que no se li afegisca un excés de greix (a la planxa o al forn). El lluç és ric en proteïnes completes o d'alt valor biològic i posseeix diferents vitamines i minerals. En destaca el seu contingut en vitamines del grup B, sobretot B3 i B12.
Les olives
A diferència de la gran majoria de fruites, les olives contenen pocs hidrats de carboni i molts greixos saludables. Per tant, tenen més calories, però no hem de preocupar-nos, ja que en solem prendre poques i estos greixos estan associats a la prevenció de malalties cardiovasculars, diabetis i obesitat→ no engreixen.