Mariscada
Per a dies importants
Ingredients
- 100 g de cloïsses de carril
- 100 g d’ostra valenciana
- 100 g d’ostra Guillardeau
- 100 g de gambeta menuda
- 100 g de nécores
- Julivert fresc
- Oli OVE
- All
- Sal
Per a la planxa:
- 4 gambes ratllades
- 4 cigales de platja
- 4 navalles
- 4 rojos
- Sal
Elaboració
- En una olla amb aigua abundant i sal, escaldem, per separat, la gambeta menuda i les nécores.
- Ho reservem en un bol amb aigua, gel i sal.
- Per al marisc a la planxa, estenem sal en una planxa i hi torrem els rojos i les gambes ratllades.
- En una altra planxa, sense sal, torrem les cigales i les navalles, amb una miqueta de sal per damunt i una mica d’oli.
- Obrim les ostres i les cloïsses.
- Fem una picada d’all i julivert amb oli.
- Servim les navalles amb la picada, i la resta del marisc, al gust.
Nutrició: marisc
Principalment, tenim crustacis (cos articulat cobert per un esquelet exterior) i mol·luscos (closques i petxines, encara que els cefalòpodes també es consideren mol·luscos).
Hi ha diferències nutricionals entre unes espècies i altres, però, en general, el marisc és beneficiós en qualsevol dieta equilibrada, perquè presenta nutrients similars als del peix blanc. Té un alt contingut de vitamines (E, A, àcid fòlic) i minerals beneficiosos per a l'organisme (iode, magnesi, potassi, sodi). Entre els minerals que aporta, destaca el ferro. A més, és ric en àcids grassos poliinsaturats, que aporten beneficis per a la salut i contrarresten l'efecte del seu percentatge de colesterol. Generalment, presenta un nivell calòric baix i es considera un aliment assaciant per ser ric en proteïna. També és ric en sodi, per la qual cosa els hipertensos han de consumir-ne amb moderació. En este cas, es recomana més el consum de marisc fresc, perquè presenta un menor contingut de sodi que el congelat.