Monjàvena
Un dolç idoni per a berenar amb café
Monjàvena o almoixàvena. Al Baix Segura també li diuen almojábanas i és un dolç amb clars orígens en l'època musulmana. Vegem-ne els ingredients per a fer-ne la recepta.
Ingredients
- 6 ous
- 125 ml d'oli de gira-sol
- 250 g de farina integral
- 250 ml d’aigua
- Sagí
- Canella en pols
- Sucre
- Gelat de vainilla
- Cobertura de xocolate
Elaboració
- Fem bollir l’oli i l’aigua.
- Afegim la farina de colp i la integrem bé.
- Incorporem, d’un en un, els ous.
- Estenem la pasta i col·loquem per damunt el sagí.
- L’empolvorem amb canella i sucre i l'enfornem a 200 °C.
- Servim amb el gelat i el xocolate.
El boca-orella
Com a bona recepta autòctona i tradicional que s'ha transmés boca-orella, cada casa pot tindre'n una versió. Inclús a la Costera, comarca d'on és originària, canvia la recepta d'una casa a una altra: uns fan servir oli de gira-sol, uns altres d'oliva, uns altres gasten el sagí directament.
Mai ixen dues monjàvenes iguals
Hi ha qui escampa la massa amb les mans, amb el cullerot de fusta o hi ha qui ho fa amb mànega pastissera; l'atzar de la tècnica fa que cadascuna siga única.