Nacional (Café granissat amb gelat)
Ja és estiu!
Amb la calor, abellixen postres fresquetes. Per això, farem un clàssic de les cartes de les gelateries: un nacional. És a dir, café granissat amb una bola de gelat de crema, el típic mantecado, tan simple com bo.
Pren nota!
Ingredients
- 500 ml d’aigua
- 250 ml de café
- 80 g de sucre
Per al gelat de crema o “mantecado”:
- 1 l de llet
- 275 g de sucre
- 6 rovells d’ou
- 2 clares d’ou
- 1 llima
- Canella en rama
- Neules per a decorar
Elaboració
- Barregem en un bol el café, l’aigua i el sucre, i ho congelem.
- Abans que es congele totalment, trenquem el gel amb una batedora.
- En un casset, bollim la llet amb la canella i la corfa de mitja llima, perquè infusione.
- Per altra part, batem les clares i els rovells amb el sucre.
- Hi afegim la llet i ho mesclem al foc, sense deixar de remoure-ho.
- Quan s’espessisca, ho retirem del foc i ho deixem refredar.
- Ho posem a congelar durant 6 hores, aproximadament, batent la mescla cada dos hores.
- En una copa, servim el café granissat i el coronem amb una bola de gelat.
- Ho decorem amb les neules.
Els nostres granissats
“Nacional” és com anomenem ací el café granissat amb una bola de gelat, que pot ser sol de crema (mantecado) o de vainilla. També se'n diu nacional si en lloc de café porta civada (ordi), però llavors s’anomena nacional de civada. Però no és lúnic granissat que tenim a la comunitat. Ací tens un recull:
- Blanc i negre: café granissat amb llet merengada
- Barrejat/piscolabis: café granissat amb orxata
- Mentireta: café licor amb granissat de llima
- Bramur: granissat de llima i granissat de cafè
- El cubà/flotador/“Amparito”: orxata amb una bola de gelat de xocolate/torró/vainilla/avellana
- Canari/palmera/murciana: orxata amb granissat de llima
- Un "cordial"/mulata: orxata amb granissat de civada/ordi
- Sospir: orxata amb café, civada o llima
- Sol i ombra: orxata amb café granissat
- Mig i mig: granissat de llima amb civada