Navalles mar i muntanya
“Dilluns, faves a munts. Dimarts, faves a grapats. Dimecres, faves seques. Dijous, faves amb ous. Divendres, faves tendres. Dissabte, faves en recapte. Diumenge, faves amb fetge.”
Hui tenim un plat "marca de la casa", de ca Morera. Unes navalles amb favetes, crema de botifarra, cansalada ibèrica i carxofes. Un mar i muntanya, o millor dit, Morera i muntanya per a gaudir.
Anota els ingredients!
Ingredients
- 12 navalles fresques
- 100 g de favetes tendres
- 4 alls tendres
- 4 carxofes
- 1 all
- Julivert fresc
- Pebre roig dolç
- Pebre blanc
- Oli OVE
- Sal
Per a la crema de botifarra:
- 2 botifarres d'arròs
- 1 ceba
- Nata
- Caldo de pollastre
Elaboració
- Sofregim la ceba i hi afegim la botifarra trossejada.
- Hi aboquem nata, caldo de pollastre i ho deixem coure.
- Ho triturem i ho reservem.
- Per a l’oli de julivert, triturem oli amb all, julivert i pebre roig, i ho reservem.
- Trossegem i fregim les carxofes i les reservem.
- Saltem els alls tendres amb les favetes i hi afegim pebre blanc, pebre roig i oli de julivert.
- Hi incorporem les navalles i deixem que s'òbriguen.
- Servim la crema de botifarra i, damunt, les navalles amb les verdures.
- Ho acabem amb la carxofa fregida.
Nutrició: navalles
Les navalles tenen un contingut moderat en proteïnes i baix en lípids, cosa que les converteix en un aliment de baix contingut calòric. Del seu greix destaca el contingut en àcids grassos poliinsaturats omega 3, i respecte als minerals, és el fòsfor el que presenta un contingut més alt. A més, conté ferro, sodi, magnesi i potassi. Una ració de navalles aporta una quantitat de vitamina B12 sis vegades superior a la recomanada diària.