Nugadeta de rap
Del Cabanyal
Cuinem nugadeta de rap, una de les receptes que van recopilar per al llibre La cuina del Cabanyal Marisa Villalba i Felip Bens, dos cabanyalers enamorats del seu barri.
Pren nota dels ingredients!
Ingredients
- 3 cues de rap
- 3 creïlles
- 1 tomaca
- 4 llesques de pa dur
- 1 vitet
- 2 alls
- 1 l de caldo de peix
- Cacaus o ametles fregits
- Fetge de rap
- Farina
- Julivert
- Pebre roig
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Tallem els lloms de rap a rodanxes i les salem.
- Fregim lleugerament el rap, passat per farina, i el reservem.
- Fregim també el fetge de rap, les llesques de pa i els allets, i els reservem.
- En una cassola de fang, sofregim una mica de vitet trossejat.
- Hi afegim pebre roig i la tomaca ratllada.
- Hi incorporem les creïlles, el caldo de peix i ho deixem coure.
- En un morter, fem una picada amb els alls, el fetge, el pa i els cacaus.
- Incorporem la picada a la cassola quan el caldo comence a bollir.
- Quan les creïlles estiguen cuites, hi afegim el rap i ho deixem coure 5 minuts més.
- Ho decorem amb julivert picat.
Origen pescador
La “nugaeta” (“nuadeta” o “noguereta”, en altres llocs) era un plat d'aprofitament: els pescadors descarregaven en la llotja els exemplars més grans, i els xicotets se'ls emportaven a casa, perquè no es venien. I què fa una família de cinc o sis membres amb tres-cents grams de rap? Ajuntar-ho amb creïlles i fer un guisat. Nugar, en valencià, significar lligar, unir-se, i això s’ha fet amb este plat, lligar la salsa (i el plat) amb una picadeta.