Nugadeta de rap

Fàcil
2 hores
4 persones

Del Cabanyal

Nugadeta de rap
Nugadeta de rap
27 de febrer 2023 - 19:59

Cuinem nugadeta de rap, una de les receptes que van recopilar per al llibre La cuina del Cabanyal Marisa Villalba i Felip Bens, dos cabanyalers enamorats del seu barri.

Pren nota dels ingredients!

  • 3 cues de rap
  • 3 creïlles
  • 1 tomaca 
  • 4 llesques de pa dur
  • 1 vitet
  • 2 alls
  • 1 l de caldo de peix
  • Cacaus o ametles fregits
  • Fetge de rap
  • Farina
  • Julivert
  • Pebre roig
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Tallem els lloms de rap a rodanxes i les salem.
  2. Fregim lleugerament el rap, passat per farina, i el reservem.
  3. Fregim també el fetge de rap, les llesques de pa i els allets, i els reservem.
  4. En una cassola de fang, sofregim una mica de vitet trossejat.
  5. Hi afegim pebre roig i la tomaca ratllada.
  6. Hi incorporem les creïlles, el caldo de peix i ho deixem coure.
  7. En un morter, fem una picada amb els alls, el fetge, el pa i els cacaus.
  8. Incorporem la picada a la cassola quan el caldo comence a bollir.
  9. Quan les creïlles estiguen cuites, hi afegim el rap i ho deixem coure 5 minuts més.
  10. Ho decorem amb julivert picat.

Origen pescador

La “nugaeta” (“nuadeta” o “noguereta”, en altres llocs) era un plat d'aprofitament: els pescadors descarregaven en la llotja els exemplars més grans, i els xicotets se'ls emportaven a casa, perquè no es venien. I què fa una família de cinc o sis membres amb tres-cents grams de rap? Ajuntar-ho amb creïlles i fer un guisat. Nugar, en valencià, significar lligar, unir-se, i això s’ha fet amb este plat, lligar la salsa (i el plat) amb una picadeta.

També et pot interessar

stats