Olla de carabassa
De Castelló de la Plana
Ingredients
- 1 kg de carabassa pelada
- 500 g de fesols cuits
- 150 g d’arròs
- 1 os de corbet
- 1 os de pernil
- 10 trossos de pollastre
- 8 botifarres de ceba
- 1 creïlla
- 1 ceba
- Oli OVE
- Safrà
- Sal
Elaboració
- En una olla, hi posem els ossos i el pollastre.
- Hi afegim la ceba, la carabassa i la creïlla.
- Hi afegim un bon raig d’oli i ho deixem coure uns 30 minuts.
- A mitjan cocció, hi incorporem les botifarres.
- Hi afegim el safrà, l’arròs i els fesols cuits.
- Quan l’arròs estiga cuit, ho deixem reposar.
Serà per olles...
L’olla, en les seues diferents denominacions, és un clàssic popular a tota la Plana, tant l’Alta com la Baixa. En trobem amb carn de corder, botifarra, ceba, naps, fesols, cards i xirivia; amb carn de porc; amb bledes; amb cards i col. En trobem també només amb verdures. La cuina popular ha estat sempre vinculada al calendari, les estacions i les festes patronals.
En general, les olles valencianes són poc conegudes fora de la Comunitat, però també dins, ja que no en solem trobar als restaurants. És el plat familiar per excel·lència, evoca la calfor de la llar, la infància, l’antiga ximenera. Els valencians la solem anomenar pel nom afectuós d’’olleta’ i són el regne privilegiat de les verdures i llegums. Hi ha una cançó tradicional que diu:
En les olles de la Plana / quasi tot és carabassa.
Alguns fesols, naps i herbetes / i carn, ni poca ni massa.