Olla gitana
Tradició vegetariana
Hui preparem un plat vegetarià, però dels que formen part del receptari tradicional. Parlem de l'olla gitana, una recepta molt habitual a les comarques del sud d’Alacant i a Múrcia que tradicionalment es cuinava en cassola de fang sobre foc de llenya.
Pren nota!
Ingredients
- 400 g de carabassa
- 250 g de fesols cuits
- 250 g de cigrons cuits
- 190 g de bajoqueta ampla
- 2 tomaques
- 2 peres
- 1 ceba
- Pebre roig dolç
- Aigua
- Alls
- Oli OVE
- Sal
Per a la picada:
- 3 llesques de pa dur
- Ametles
- Herba-sana fresca
- Vinagre de poma
Elaboració
- En una cassola, sofregim la ceba amb uns allets.
- Hi afegim pebre roig, la tomaca i ho deixem sofregir.
- Hi agreguem la carabassa, la bajoqueta, les creïlles, ho cobrim amb aigua i ho deixem coure a foc lent.
- Fregim en una paella el pa i les ametles.
- Ho piquem en un morter amb herba-sana i vinagre.
- Incorporem a l’olla els llegums cuits i la picada, i ho deixem coure uns 20 minuts més.
- Al final de la cocció, hi agreguem les peres trossejades.
- Ho deixem coure cinc minuts, ho deixem reposar i ho servim.
Herba-sana i menta: són el mateix?
L’herba-sana, de fet, és un tipus de menta. Es pareixen tant perquè pertanyen a la mateixa família, per això la menta també es coneix com “menta piperita”.
- Les fulles de menta són més verdes, més allargades i més punxegudes, amb unes branques més grosses i robustes que les de l’herba-sana.
- L’herba-sana és més redoneta, més fràgil i les fulles són més rugoses.
- En l’aroma sí que s’aprecia més diferència: el de la meta és més intens, fresc i anisat.