Olla podrida
”Escudella de tota carn, olla podrida”
La proposta de hui és una olla ben típica, però en la seua versió vegetariana, encara que hi ha llocs on sempre s’ha menjat així. Es tracta de l'olla podrida, però no et preocupes, que el resultat d'aquesta recepta no té res a veure amb el seu nom.
Anota bé els ingredients!
Ingredients
- 350 g de fesols
- 125 g de cigrons
- 250 g de moniato
- 250 g de carabassa
- 2 garbes de penques o cards
- 4-5 creïlles
- 2 tomaques
- 1 ceba
- 3 alls
- Herba-sana
- Pebre roig
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Posem a remulla els fesols i els cigrons durant 24 hores.
- Escorrem els llegums i els coem amb aigua i sal.
- Pelem i trossegem la carabassa, el moniato, les creïlles i les penques o cards.
- Incorporem les verdures a l’olla.
- Hi agreguem els fesols i els cigrons cuits. Ho deixem coure uns 40 minuts.
- En una paella, sofregim els alls i la ceba.
- Hi afegim el pebre roig, la tomaca ratllada i ho deixem sofregir.
- Incorporem el sofregit a l’olla i ho deixem coure tot uns 10 minuts més.
- Ho rectifiquem de sal, hi afegim el safrà i que coga una miqueta més.
- Ho servim amb herba-sana picada.
Un nom curiós
El nom d’olla podrida no té res a vore amb l’estat dels seus ingredients, sinó amb el “poder” que atresorava tant l’olla com la gent que la menjava, ja que es tractava d’una d’aquelles olles “carregades de bombo” en què no es mirava pèl a l’hora de posar bona quantitat i varietat d’ingredients. En realitat, es tractava d’una olla poderida (de poder), el que passa és que l’evolució de la llengua ho ha derivat a “podrida”.
Estem fent la versió vegetariana de l’olla podrida en llevar-li la carn. Es tracta d’un plat tradicional en bona part de la gastronomia espanyola que sol portar carn, normalment carn de porc i embotits. També es troben variants de l’olla podrida a països Hispanoamericans com l’Argentina, l'Uruguai, Perú o Mèxic.