Olleta benicarlanda
“Benicarló, gran olla i xic sermó”
Hui coneixem una olleta més, la benicarlanda, del poble de Benicarló, al Baix Maestrat. Olletes hi ha moltes, però a més, una mateixa olla té les seues variacions segons els costums familiars o on te la preparen. Eixe pot ser un inconvenient de la cuina tradicional, però al mateix temps també és bonic que una recepta pertanga a les persones.
Anem amb els ingredients d'aquesta!
Ingredients
- 400 g de fesols
- 160 g d’arròs
- 200 g de cansalada
- 2 botifarres de ceba
- 3 creïlles
- 1 manoll de cards
- 2 tomaques
- Un tros de pernil
- Aigua
- Pebre roig
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- En una cassola, posem a coure els fesols.
- Hi afegim el pernil, la cansalada, els cards, la tomaca ratllada i el pebre roig dolç.
- Ho deixem coure uns 45 minuts.
- Trossegem les creïlles i les hi incorporem.
- Hi agreguem uns brins de safrà, les botifarres i ho deixem coure uns 15 minuts més.
- Ho rectifiquem de sal, hi aboquem l’arròs i deixem que es coga.
Les olletes valencianes
Són poc conegudes fora de la Comunitat, i sovint a dins, ja que no se’n solen trobar als restaurants. És el plat familiar per excel·lència, evoca la calfor de la llar, la infància, l’antiga ximenera. Els valencians la solen anomenar pel nom afectuós d’’olleta’. Són el regne privilegiat de les verdures i llegums. Malgrat ser una olla ben carregada de “bombo” (fesols, arròs, ceba, tomaca, botifarres de ceba, pernil, creïlles, cards), antigament eren més pobres.