Olleta de músic
Cuinarem al ritme de les bandes d'Alcoi!
Hui cuinem “Olleta de músic”, l’olleta alcoiana per excel·lència. Un plat d’aquells que es diu “reconfortant”, i que comporta una bona càrrega d’energia, imprescindible, sobretot, en festes de Moros i Cristians.
Ingredients
- 400 g de fesols
- 125 g de tanda de porc
- 2 botifarres de ceba
- 2 blanquets
- 1 manoll de penques
- 2 manetes de porc
- 2 naps
- 1 ceba
- Herbes aromàtiques (romer, timó)
- Safrà
- Alls
- Oli OVE
- Pebre negre
- Sal
Elaboració
- Posem a bollir els fesols, arremullats des de la nit anterior.
- Quan trenquen el bull, els canviem l’aigua als fesols.
- Hi incorporem les penques, els naps, les manetes de porc i la tanda.
- Mentre la olla va fent-se, sofregim la ceba i la reservem.
- Quan l’olla estiga ja cuita, hi incorporem la ceba junt amb les herbes aromàtiques
- Ho rectifiquem de sal i hi afegim les botifarres de ceba, els blanquets i el safrà.
- Ho deixem coure durant 10 minuts més.
Perquè es diu 'de músic'?
Es diu així perquè no porta arròs, ja que, per festes de moros y cristians, és impossible saber a quina hora tornen a la “filà” els músics de les desfilades i passacarrers, per tant, si es feia una olla amb arròs per a dinar, este sempre acabava esclatant-se i llançant a perdre el guis. La nit del 12 d’abril es celebra a Alcoi el Dia dels Músics, amb una gran desfilada de bandes de música que finalitza a la plaça de l’Ajuntament. A l’octubre es celebra una concurs d’olletes, per a commemorar el Mig Any.