Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Olleta amb pilotes

Fàcil
150 minuts
4 persones

Plat condidor

Olleta amb pilotes
24 d'abril 2023 - 19:59
  • 400 g de fesols
  • 250 g de penques de card
  • 250 g de cansalada entreverada
  • 2 botifarres de carn
  • 1 botifarra de ceba
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Sal

Per a les pilotes de dacsa:

  • 125 g de farina de dacsa
  • 125 g de cansalada blanca cuita
  • 200 g de pa ratllat
  • 2 ous
  • Pebre roig dolç
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Posem a coure els fesols prèviament arremullats.
  2. Al cap d’uns deu minuts de cocció, hi incorporem la penca i la cansalada trossejades i ho deixem coure durant 1 hora, aprox.
  3. Per a fer les pilotes, pastem la farina, el pa ratllat i la cansalada blanca trossejada.
  4. Hi afegim els ous, pebre roig, oli i ho barregem tot.
  5. Formem les pilotes i les reservem.
  6. Aboquem les botifarres a l’olla, passem les pilotes per ou batut i pa ratllat, i les hi afegim també.
  7. Ho deixem coure tot durant 30 minuts més.

De tota la vida

Per molt que la paella s’haja convertit en el plat de celebració o de reunió per antonomàsia a les nostres terres, durant segles, i fins a aproximadament els anys cinquanta del segle passat, les olles i putxeros van ser el menjar predilecte dels valencians. 

A les cases, anaven reservant-se durant la setmana ingredients per a fer una bona olla, ben substanciosa, el diumenge. Així mateix, en els dies de festa major i en la festa de Nadal, l'olla o putxero replet de totes les carns, llegums i verdures a l'abast, era el plat protagonista en les famílies.

A les comarques de l'Alcoià i el Comtat, com en altres comarques de muntanya, encara hi ha molt de costum de menjar olla o putxero, encara que li diuen olla o olleta a la quotidiana o de diari, i putxero quan és plat dels diumenges, festius o Nadal. Igualment, conserven el costum de la pilota o farcidura, disposant d'una xicoteta varietat d'elles: pilotes salades i dolces, de carn, de dacsa o mixtes.

Receptes valencianes Receptes amb carn Guisats

També et pot interessar