Olleta amb pilotes
Plat condidor
Ingredients
- 400 g de fesols
- 250 g de penques de card
- 250 g de cansalada entreverada
- 2 botifarres de carn
- 1 botifarra de ceba
- Pebre negre
- Oli OVE
- Sal
Per a les pilotes de dacsa:
- 125 g de farina de dacsa
- 125 g de cansalada blanca cuita
- 200 g de pa ratllat
- 2 ous
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Posem a coure els fesols prèviament arremullats.
- Al cap d’uns deu minuts de cocció, hi incorporem la penca i la cansalada trossejades i ho deixem coure durant 1 hora, aprox.
- Per a fer les pilotes, pastem la farina, el pa ratllat i la cansalada blanca trossejada.
- Hi afegim els ous, pebre roig, oli i ho barregem tot.
- Formem les pilotes i les reservem.
- Aboquem les botifarres a l’olla, passem les pilotes per ou batut i pa ratllat, i les hi afegim també.
- Ho deixem coure tot durant 30 minuts més.
De tota la vida
Per molt que la paella s’haja convertit en el plat de celebració o de reunió per antonomàsia a les nostres terres, durant segles, i fins a aproximadament els anys cinquanta del segle passat, les olles i putxeros van ser el menjar predilecte dels valencians.
A les cases, anaven reservant-se durant la setmana ingredients per a fer una bona olla, ben substanciosa, el diumenge. Així mateix, en els dies de festa major i en la festa de Nadal, l'olla o putxero replet de totes les carns, llegums i verdures a l'abast, era el plat protagonista en les famílies.
A les comarques de l'Alcoià i el Comtat, com en altres comarques de muntanya, encara hi ha molt de costum de menjar olla o putxero, encara que li diuen olla o olleta a la quotidiana o de diari, i putxero quan és plat dels diumenges, festius o Nadal. Igualment, conserven el costum de la pilota o farcidura, disposant d'una xicoteta varietat d'elles: pilotes salades i dolces, de carn, de dacsa o mixtes.