Olleta amb pilotes

Fàcil
150 minuts
4 persones

Plat condidor

Olleta amb pilotes
Olleta amb pilotes
24 d'abril 2023 - 19:59

Sabeu que ens encanten les receptes d'olletes i ja feia temps que no en feiem una. Vos proposem hui una olleta amb pilotes de dacsa, una recepta que ens ve de la comarca del Comtat. Allà també els diuen fassedures o farcidures, a les pilotes.

No s'oblideu dels ingredients!

  • 400 g de fesols
  • 250 g de penques de card
  • 250 g de cansalada entreverada
  • 2 botifarres de carn
  • 1 botifarra de ceba
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Sal

Per a les pilotes de dacsa:

  • 125 g de farina de dacsa
  • 125 g de cansalada blanca cuita
  • 200 g de pa ratllat
  • 2 ous
  • Pebre roig dolç
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Posem a coure els fesols prèviament arremullats.
  2. Al cap d’uns deu minuts de cocció, hi incorporem la penca i la cansalada trossejades i ho deixem coure durant 1 hora, aprox.
  3. Per a fer les pilotes, pastem la farina, el pa ratllat i la cansalada blanca trossejada.
  4. Hi afegim els ous, pebre roig, oli i ho barregem tot.
  5. Formem les pilotes i les reservem.
  6. Aboquem les botifarres a l’olla, passem les pilotes per ou batut i pa ratllat, i les hi afegim també.
  7. Ho deixem coure tot durant 30 minuts més.

De tota la vida

Per molt que la paella s’haja convertit en el plat de celebració o de reunió per antonomàsia a les nostres terres, durant segles, i fins a aproximadament els anys cinquanta del segle passat, les olles i putxeros van ser el menjar predilecte dels valencians. 

A les cases, anaven reservant-se durant la setmana ingredients per a fer una bona olla, ben substanciosa, el diumenge. Així mateix, en els dies de festa major i en la festa de Nadal, l'olla o putxero replet de totes les carns, llegums i verdures a l'abast, era el plat protagonista en les famílies.

A les comarques de l'Alcoià i el Comtat, com en altres comarques de muntanya, encara hi ha molt de costum de menjar olla o putxero, encara que li diuen olla o olleta a la quotidiana o de diari, i putxero quan és plat dels diumenges, festius o Nadal. Igualment, conserven el costum de la pilota o farcidura, disposant d'una xicoteta varietat d'elles: pilotes salades i dolces, de carn, de dacsa o mixtes.

També et pot interessar

stats