Ous escalfats amb carabasseta i bolets
Entretinguts de fer
Ingredients
- 4 ous
- 2 carabassetes
- Bolets de temporada
- Tòfona negra
- Farina
- Oli OVE
- Pebre negre
- Sal
Elaboració
- Tallem la carabasseta, l’enfarinem i la fregim.
- En una altra paella, saltem els bolets i els reservem.
- En un bol xicotet, disposem un tros de paper de plàstic.
- Hi aboquem un ou, un rall d’oli i ho salpebrem.
- Ratllem tòfona per damunt i fem un paquet amb el paper.
- Repetim l'operació amb la resta dels ous.
- En una olla, posem a coure els ous durant 5 minuts.
- En un plat, fem un niu amb la carabasseta.
- Hi disposem al centre els bolets i un ou.
- Ho acabem amb tòfona ratllada.
L'exclusivitat de la tòfona
La tòfona és tan cara i exclusiva perquè és molt escassa, i això es deu principalment al fet que no es pot cultivar. Des de fa molts anys, s’estimula el seu creixement en camps delimitats, plantant roures o carrasques als peus de les quals sol desenvolupar-se la tòfona negra, però no es tracta d’una “plantació” que assegure resultats ni una collita concreta. No respon als criteris de l’agricultura intensiva.
La gran majoria de la tòfona que es cultiva sol acabar en mans de restaurants i professionals que la compren directament als “productors”, de manera que, fins fa poc, era difícil l’accés a la tòfona de qualitat per al gran públic. Actualment, amb la venda per internet, açò ha canviat una mica, ja que és més fàcil l’accés. Enguany es poden trobar els 20 grams de tòfona negra per uns 45 € i els 20 grams de tòfona blanca (tartufo) a 88 €.