Paella de fetge de bou
“Diumenge, faves amb fetge”
Cuinem paella de fetge de bou, un dels plats més desconeguts i particulars de la gastronomia valenciana. Si no la coneixes, t’assegure que qui la tasta, la recorda per sempre.
Pren nota dels ingredients!
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 300 g de fetge de bou (o vedella)
- 200 g de lleterola de bou (o vedella)
- 100 g de cigrons
- 1 escarola gran
- 1 tomaca
- Caldo de carn
- Pebre roig
- Oli d’oliva
- Safrà
- Sal
Elaboració
- Coem els cigrons i els reservem.
- Posem l’escarola a remulla en aigua freda.
- Sofregim, a foc lent, el fetge i la lleterola.
- Hi incorporem el pebre roig i la tomaca ratllada.
- Hi afegim els cigrons, l’escarola i ho removem tot bé.
- Hi aboquem el caldo i ho deixem coure.
- Quan el caldo alce el bull, ho rectifiquem de sal i hi afegim el safrà i l’arròs.
- Ho deixem coure durant 17 minuts, fins que l’arròs quede lleugerament melós.
El seu origen
La paella de fetge de bou és una paella lleugerament melosa, no seca, que gent de l'Horta Nord considera com un esdeveniment festiu. Els llauradors d’abans criaven un bou a casa, com a inversió, i el portaven a l’escorxador. Els pagaven per peça sacrificada, però l’escorxador els regalava el fetge del bou, el cor… talls de carn de poc valor, i que es feien malbé prompte. Els amics i familiars del llaurador eren convidats eixe dia a un dinar comunal. Gustós i contundent a parts iguals, este arròs és pràcticament desconegut fora d'esta comarca. Autèntic tros d'història gastronòmica en una paella.