“Panzanella” d'olives

Fàcil
2 hores
4 persones

“No digues oliva fins que no estiga davall la biga!”

“Panzanella” d'olives
“Panzanella” d'olives
25 de setembre 2023 - 20:10

Fem un homenatge a un producte molt nostre: l'oliva. Però tornem a creuar el Mediterrani per a trobar la "panzanella", una recepta italiana. Podríem dir que questa espècie d'ensalada amb pa és com un gaspatxo andalús, però amb els ingredients sense triturar.

Anota'ls!

  • Olives variades (negres, del cuquello, de sosa…)
  • 1 pimentó roig 
  • 2 pimentons grocs 
  • 1 kg de tomaques variades
  • 600 g de pa de poble dur  
  • 6 anxoves 
  • 1 ceba morada 
  • 1 branca d'api 
  • Tàperes
  • Alfàbega fresca

Per a l'adob:

  • 3 alls
  • Vinagre de xerés 
  • Pebre negre
  • Sal en escates
  • Oli OVE
  1. Rostim els pimentons a la flama o al forn, els pelem i els tallem a tires.
  2. En un bol, posem el pa tallat a pessics i les tomaques trossejades.
  3. Hi afegim la ceba, l’api, els pimentons i les tàperes.
  4. Emulsionem els ingredients de l’adob, el tirem al bol i ho deixem marinar una estona.
  5. Hi incorporem les olives, les anxoves esmicolades i ho mesclem bé.
  6. Ho servim amb alfàbega fresca.

Nutrició: les olives

A diferència de la gran majoria de fruites, les olives contenen pocs hidrats de carboni i molts greixos saludables. Per tant, tenen més calories, però no ens n’hem de preocupar, ja que solem prendre’n poques i estos greixos estan associats a la prevenció de malalties cardiovasculars, diabetis i obesitat. Hi ha falsos mites sobre les olives:  

  • Les olives no engreixen. L’alt contingut en fibra i el poder assaciant les fa molt indicades per a abans de les menjades.
  • No és roín menjar-ne a la nit, sinó tot el contrari. Contenen elements com el calci, el magnesi, la vitamina B6 o el triptòfan que contribueixen a sintetitzar la melatonina, hormona que regula el cicle del son.
  • No és roín menjar-ne durant l’embaràs: entre els requisits dietètics de les dones embarassades figura la fibra, la vitamina E o la vitamina B6, entre altres elements que trobem en les olives.
  • Tenen un considerable contingut de sodi, per la salmorra, però si tenim la tensió alta podem deixar-les a remulla en aigua perquè perden la salmorra (i part del sabor, clar). Però el seu contingut de sodi és encara molt menor que el de molts aliments ultraprocessats.

També et pot interessar

stats