“Panzanella” d'olives
“No digues oliva fins que no estiga davall la biga!”
Fem un homenatge a un producte molt nostre: l'oliva. Però tornem a creuar el Mediterrani per a trobar la "panzanella", una recepta italiana. Podríem dir que questa espècie d'ensalada amb pa és com un gaspatxo andalús, però amb els ingredients sense triturar.
Anota'ls!
Ingredients
- Olives variades (negres, del cuquello, de sosa…)
- 1 pimentó roig
- 2 pimentons grocs
- 1 kg de tomaques variades
- 600 g de pa de poble dur
- 6 anxoves
- 1 ceba morada
- 1 branca d'api
- Tàperes
- Alfàbega fresca
Per a l'adob:
- 3 alls
- Vinagre de xerés
- Pebre negre
- Sal en escates
- Oli OVE
Elaboració
- Rostim els pimentons a la flama o al forn, els pelem i els tallem a tires.
- En un bol, posem el pa tallat a pessics i les tomaques trossejades.
- Hi afegim la ceba, l’api, els pimentons i les tàperes.
- Emulsionem els ingredients de l’adob, el tirem al bol i ho deixem marinar una estona.
- Hi incorporem les olives, les anxoves esmicolades i ho mesclem bé.
- Ho servim amb alfàbega fresca.
Nutrició: les olives
A diferència de la gran majoria de fruites, les olives contenen pocs hidrats de carboni i molts greixos saludables. Per tant, tenen més calories, però no ens n’hem de preocupar, ja que solem prendre’n poques i estos greixos estan associats a la prevenció de malalties cardiovasculars, diabetis i obesitat. Hi ha falsos mites sobre les olives:
- Les olives no engreixen. L’alt contingut en fibra i el poder assaciant les fa molt indicades per a abans de les menjades.
- No és roín menjar-ne a la nit, sinó tot el contrari. Contenen elements com el calci, el magnesi, la vitamina B6 o el triptòfan que contribueixen a sintetitzar la melatonina, hormona que regula el cicle del son.
- No és roín menjar-ne durant l’embaràs: entre els requisits dietètics de les dones embarassades figura la fibra, la vitamina E o la vitamina B6, entre altres elements que trobem en les olives.
- Tenen un considerable contingut de sodi, per la salmorra, però si tenim la tensió alta podem deixar-les a remulla en aigua perquè perden la salmorra (i part del sabor, clar). Però el seu contingut de sodi és encara molt menor que el de molts aliments ultraprocessats.