Pastís basc
Directe des d'Euskadi
Si has estat alguna vegada a Euskadi i has entrat en alguna pastisseria, segur que has vist el pastís que hui cuinem. Si no t'has atrevit a tastar-lo, ara és el moment, però abans s'ha de cuinar.
Pren nota!
Ingredients
- 250 g de farina
- 200 g de mantega
- 100 g d’ametla molta
- 175 g de sucre
- 3 g de rent químic
- 2 ous
- 1 rovell d’ou
- Crema pastissera
- Melmelada de cireres
- Sucre per a empolvorar
Elaboració
- Mesclem la farina amb l’ametla, el sucre, el rent i sal.
- Hi afegim la mantega i ho pastem amb les mans.
- Hi incorporem els ous i un rovell i ho seguim pastant.
- Folrem el motle amb la massa.
- Cobrim el fons amb la crema pastissera.
- Hi agreguem la melmelada de cireres.
- Tapem el pastís amb la resta de la massa escampada en el corró.
- Ho enfornem a 180 °C durant 25 minuts.
- Ho empolvorem amb sucre.
L'origen
El pastís basc o Euskal pastela és un dolç típic basc que, concretament, procedeix del País Basc francés. Allí es coneix com gâteau basque. Originàriament es feia només amb farina, després es va començar a farcir de fruita (cireres o melmelada de cirera) i més tard es va passar a farcir amb crema. Ara en trobem amb diferents versions: només cireres, només crema, amb les dos, amb ametla, amb licor en la massa, sense…