Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Pastís de formatge Afuega'l Pitu

Fàcil
2 hores
4 persones

Sabor asturià

Pastís de formatge Afuega'l Pitu
02 de gener 2024 - 20:10
  • 100 g de formatge afuega’l pitu blanc
  • 300 g de brull
  • 100 g de panses
  • 125 g de mantega
  • 75 g de farina
  • 75 g de sucre
  • 6 ous
  • 2 clares d’ou
  • 1 copa d’aiguardent de sidra
  • La ratlladura d’una llima
  1. Remullem les panses en l’aiguardent.
  2. Batem els ous amb el sucre.
  3. Hi afegim la farina, la mantega, el formatge, el brull i la ratlladura de llima.
  4. Muntem les clares a punt de neu.
  5. Hi incorporem les clares i les panses.
  6. Folrem un motle amb un paper humit.
  7. Hi aboquem el batut i ho enfornem a 200 °C durant 40 minuts.

Un formatge històric

El formatge afuega’l pitu és un dels més antics d’Astúries i un dels més estesos. El seu nom prové de l’asturià i vol dir “ofega la gola”, en referència a la peculiar textura pastosa que fa que s’apegue al paladar i dificulte el pas a la laringe. Hi ha proves que ja existia al segle XVIII i era habitual utilitzar-lo per a pagar impostos. Se’n troba de blancu o roxu (blanc o roig, el roig porta pebre roig) i en forma de trapu (‘tovallola’) o atroncau (‘tronc piramidal’). Esta varietat de formatge té la seua denominació d’origen des de l'any 2003.

Receptes de pastissos Postres

També et pot interessar