Pastís de formatge Afuega'l Pitu
Sabor asturià
Som uns enamorats i defensors dels formatges valencians, que són excel·lents, però en aquesta recepta volem treballar amb un formatge asturià molt peculiar que es diu afuega'l pitu, i que farem servir per a fer un pastís de formatge.
Anota!
Ingredients
- 100 g de formatge afuega’l pitu blanc
- 300 g de brull
- 100 g de panses
- 125 g de mantega
- 75 g de farina
- 75 g de sucre
- 6 ous
- 2 clares d’ou
- 1 copa d’aiguardent de sidra
- La ratlladura d’una llima
Elaboració
- Remullem les panses en l’aiguardent.
- Batem els ous amb el sucre.
- Hi afegim la farina, la mantega, el formatge, el brull i la ratlladura de llima.
- Muntem les clares a punt de neu.
- Hi incorporem les clares i les panses.
- Folrem un motle amb un paper humit.
- Hi aboquem el batut i ho enfornem a 200 °C durant 40 minuts.
Un formatge històric
El formatge afuega’l pitu és un dels més antics d’Astúries i un dels més estesos. El seu nom prové de l’asturià i vol dir “ofega la gola”, en referència a la peculiar textura pastosa que fa que s’apegue al paladar i dificulte el pas a la laringe. Hi ha proves que ja existia al segle XVIII i era habitual utilitzar-lo per a pagar impostos. Se’n troba de blancu o roxu (blanc o roig, el roig porta pebre roig) i en forma de trapu (‘tovallola’) o atroncau (‘tronc piramidal’). Esta varietat de formatge té la seua denominació d’origen des de l'any 2003.