Pastís de llima
El de sempre
Preparem un pastís de llima, així de senzill. Tot i que la recepta no és tan senzilla com el nom, però tranquils, que qualsevol la pot fer a casa.
Anota!
Ingredients
- 380 g de farina
- 490 g de sucre
- 210 ml de nata
- 140 g de mantega
- 20 g de rent químic
- 7 ous
- Ratlladura de 2 llimes
- Vodka
Per a la crema de llima:
- 60 ml de suc de llima
- 120 g de sucre
- 80 g de mantega
- 3 ous
- Ratlladura d'1 llima
Per al merengue de llima:
- 300 g de sucre
- 100 ml de clares d’ou
- 60 ml de suc de llima
Elaboració
- Mesclem el sucre i la mantega.
- Hi incorporem el suc de llima, els ous i la ratlladura de llima i ho coem a foc baix.
- Per al merengue, mesclem el sucre amb suc de llima.
- Muntem les clares i hi aboquem a poc a poc l’almívar.
- Per al bescuit, fonem la mantega.
- Mesclem els ous amb la ratlladura de llima.
- Hi afegim el sucre mesclat amb el rent químic.
- Hi aboquem vodka i nata i seguim mesclant-ho.
- Hi incorporem la farina i la mantega desfeta i ho mesclem amb una llengua.
- Ho aboquem a un motle i ho enfornem a 180 °C uns 35-40 minuts.
- Ho servim fent una capa de bescuit, una de crema i una de bescuit.
- Ho acabem amb el merengue i ho soflimem amb un bufador.
La versatilitat de la llima
Amb una llima es poden fer moltes coses en una cuina: amanir, marinar, donar el toc final a un plat. Es pot usar per a macerar, per a quallar llet, estabilitzar merengues, així com cuinar sense calor peix i carn. Es fa servir per a evitar l'oxidació i l’ennegriment de fruites i verdures, per a elaborar dolços i begudes refrescants, per a aromatitzar bescuits i infusions, combinats i còctels. Les flors i les fulles també tenen usos culinaris.
En la nostra cuina tradicional, la corfa de llima s’utilitza bàsicament en rebosteria, però a Itàlia li donen un ús magistral a esta part del fruit també en la cuina salada: amaniments per a pasta, marisc i peix cuit o macerat en cru, carns blanques... La fórmula sol combinar ratlladura de llima, oli d'oliva, pebre, potser unes gotes de suc i alguna herba aromàtica. I elaboren mil postres: a part del famós limoncello, licor de pells macerades en un alcohol que després es mescla amb xarop.