"Pierogi ruskie" (Pastissets de creïlla)
Cuina polonesa
Ingredients
- 400 g de creïlla
- 70 g de formatge feta
- 60 g de mozzarella
- 1 Ceba
- Mantega
- Pebre blanc o negre
- Oli OVE
- Sal
Per a la massa:
- 240 g de farina de blat
- 105 ml d’aigua
- 3 g de sal
- 1 ou
Elaboració
- Sofregim lentament la ceba picada fins que quede caramel·litzada.
- Bollim les creïlles senceres, les pelem i les fem puré.
- Hi afegim, al puré, els formatges esmicolats, amb sal i pebre.
- Hi agreguem la ceba i ho mesclem tot bé.
- Barregem els ingredients de la massa amb l’aigua tèbia.
- La pastem fins que quede llisa i elàstica, i la deixem reposar uns minuts.
- Estirem la massa i en tallem discos d’uns 10 cm de diàmetre.
- Omplim cada disc amb el farcit i els tanquem.
- En un perol amb aigua i sal, coem els “pierogi” fins que suren.
- En una paella, daurem els pastissets per les dos cares amb una mica de mantega.
De Polònia al món
Els pierogi ruskie són uns pastissets farcits de creïlla i formatge molt típics a Polònia. El seu element diferenciador respecte a altres pastissets similars és que es couen en un perol amb abundant aigua salada. Després, si es desitja, es passen per una planxa calenta amb una mica de greix per a daurar-los lleugerament. Una tècnica molt similar a la utilitzada a Àsia amb els seus dumplings, encara que estos solen fer-los primer a la planxa i després els couen al vapor.
Pierogi ruskie voldria dir alguna cosa així com “mandonguilles”. I això de ruskie no té res a vore amb Rússia, sinó amb els rutens o rusyns, la gent dels Carpats del nord d'Ucraïna occidental, Eslovàquia oriental i el sud de Polònia.